ßßß
Składniki na 6 burgerów:Burgery: :½ piersi z kurczaka1 cebula średniej wielkości½ papryki czerwonej6 dużych pieczarekSos majonezowo-czosnkowy:3 łyżki majonezu1 ząbek czosnkusól, pieprzDodatkowo:masło do posmarowania bułeczek hamburgerowych125 g mozzarelli w kulceolej do smażenia6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisuSposób przygotowania:Sos majonezowo-czosnkowy:Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Burgery:Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.Ser mozzarellę pokroić w plastry, paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę bułki nałożyć plaster mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu. Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z mozzarellą).Spożywać na ciepło.