ßßß Cookit - przepis na Burgery domowe z kurczakiem i mozzarellą

Burgery domowe z kurczakiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

28 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Burgery z kurczakiem to doskonały pomysł na śniadanie bądź kolację. Farsz mięsno - warzywny oraz bułeczki hamburgerowe można wykonać poprzedniego dania, natomiast samo wykończenie potrawy nie zabiera już zbyt wiele czasu. Bardzo prosty sos majonezowo-czosnkowy doskonale komponuje się z mięsem z piersi kurczaka oraz mozzarellą. Oczywiście nie są to typowe burgery, gdyż nie zawierają mięsa wołowego, lecz stanowią na prawdę smaczny posiłek.
Składniki na 6 burgerów:
Burgery: :
½ piersi z kurczaka
1 cebula średniej wielkości
½ papryki czerwonej
6 dużych pieczarek
Sos majonezowo-czosnkowy:
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło do posmarowania bułeczek hamburgerowych
125 g mozzarelli w kulce
olej do smażenia
6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisu
Sposób przygotowania:
Sos majonezowo-czosnkowy:
Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Burgery:
Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.
Ser mozzarellę pokroić w plastry, paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.
Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę bułki nałożyć plaster mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu. Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z mozzarellą).
Spożywać na ciepło.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_burgery-z-kurczakiem-i-sosem-majonezowo-czosnkowym.html