Wykonanie
Teraz mamy tyle możliwości faszerowanych warzyw. Możemy faszerować
bakłażany,
cukinie,
patisony,
paprykę. Mamy też mnóstwo możliwości jeśli chodzi o rodzaj farszu:
mięsne, warzywne, z
kaszą albo
ryżem.Kupiłam
cukinię i zastanawiałam się co z niej przygotować: zupę czy nafaszerować ją
kuskusem i warzywami. Wybór padł na drugą propozycję. Zupę przygotuję następnym razem:)Składniki :2
cukinie1/2 szklanki
kaszy kuskus1
pomidor1
czerwona papryka1
czerwona cebula1 mała
papryczka chilikilka małych kulek
mozzarelli lub 1 duża2 ząbki
czosnkuszczypioreksól,
pieprzCukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Oprószamy
solą i
pieprzem.
Kuskus zalewamy 1 szklanką
wody, solimy, odstawiamy.Przygotowujemy farsz.
Paprykę,
pomidora i
cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z
kasza kuskus. Przyprawiamy do smaku.Nadziewamy
cukinie, układamy
mozzarellę (u mnie małe kulki przekrojone na pół) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy
szczypiorkiem.
Akcja FASZERUJEMY: