Wykonanie
21 lutego 2015Składniki:( Wyszło mi 6 średniej wielkości kiełbasek)400g.
cielęciny ( ja miałam mostek cielęcy)400g. świeżych liści
szpinaku1
karzerka namoczona w
mleku i odciśnięta2 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
bułki tartej1
jajko1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
suszonych pomidorów z
bazylią1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego1 łyżeczka
soliDodatkowo:folia spożywcza ,
cytryna do skropienia kiełbasekPrzygotowanie:
Cielęcinę myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.Liście
szpinaku , myjemy , osuszamy dodajemy do
mięsa wraz z odciśniętą
kajzerką oraz
natką pietruszki.Całość mielimy trzykrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Do masy
mięsno-szpinakowej dodajemy
jajko ,
śmietanę ,
bułkę tartą oraz
przyprawy.Wyrabiamy rękoma jednolita masę.Folię spożywczą dzielimy na 6 prostokątów , w dłoni formujemy
kiełbaski.Każdą kładziemy na krawędź foli , zwijamy w roladkę , końce szczelnie związujemy ” robiąc cukierka”W garnku zagotowujemy
wodę , wrzucamy
kiełbaski na wrzątek , gotujemy 20 min. od wypłynięcia na wierzch co jakiś czas przekręcając
kiełbaskę na drugą stronę.Ugotowane , wyjmujemy z
wody , odwijamy z foli.Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem plastra
cytryny do skropienia kiełbasek w obu wersjach bardzo dobrze smakują.Ja podałam na ciepło z
kaszą kuskus z dodatkiem tartej
marchewki.SmacznegoPost navigationWytrawne słodko-ostre muffiny. Danie dla osób wymagających oryginalności w kuchni. Jest przy nich o wiele więcej pracy niż przy standardowych muffinach lecz smak wynagradza czas przygotowania. Lekko ostre ciasto muffinek z kroplą musu w środku i dużą porcją słodkiego,zapieczonego
ziemniaka na wierzchu. Danie wytrawne a tak bardzo oryginalne. →