Wykonanie
8 czerwca 2014Składniki:6 pojedynczych
piersi kurczaka bez polędwiczek2 opakowania
ciasta francuskiego200 g.
pieczarek100g.
sera żółtego w kawałku1
jajko1 łyżka
ketchupu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
chilisól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony1 łyżka masła+masło do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Pieczarki obrać , po kroić w pół plasterki , podsmażyć na
maśle do zmiany koloru i zmniejszenia objętości.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Każdą pierś umyć , osuszyć , zrobić kieszonki ( przecinając pierś wzdłuż nie do końca)Każdy kawałek
mięsa nafaszerować
serem i
pieczarkami.
Ciasto francuskie rozwałkować cienko , kłaść na nim piersi , każdą oprószyć
solą i
pieprzemPo bokach wyciąć paseczki, zawijać je na pierś na przemian.Blaszkę wysmarować
masłem , położyć gotowe piersi.
Jajko rozbełtać z
ketchupem ,
słodką papryką i
chili.Smarować pędzelkiem każdy kawałek
mięsa po wierzchu.Piec piersi ok 30 min w 180 st.SmacznegoPost navigation← Prosta w przygotowaniu i smaczna przekąska do podanie na zimno , idealnie smakuję w połączeniu z
sosem czosnkowym.Zawszę wydawało mi się że
truskawki je się na słodko. Połączenie ich z
rybą lub innym
mięsem było dla mnie abstrakcją.Jednak teraz gdy
truskawki są tak piękne i smaczne a w lodówce miałam delikatne
polędwiczki z
dorsza postanowiłam wcielić swój pomysł w życie. Efekt mnie zszokował, te niekonwencjonalne połącznie podbiło moje
kubki smakowe ,
trawa cytrynowa idealnie podkreśla smak dania. →