Wykonanie
Share the post "Piernikowa gorąca
czekolada / Gingerbread hot chocolate"Przepyszna gorąca
mleczna czekolada z
syropem korzennym z
miodem,
imbirem i
cynamonem. Smak świąt Bożego Narodzenia w jednym kubku. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English(2 porcje)Przygotowanie: 10 minutSkładniki na
syrop piernikowy:1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
brązowego cukru4 łyżki
miodu1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuSkładniki na gorącą
czekoladę:2 szklanki
mleka3 łyżki
syropu piernikowego1/2 szklanki dobrej jakości
mlecznej czekolady, posiekanej
cukier (opcjonalnie)
bita śmietana, do podaniapokruszone
ciasteczka, do podaniaPrzygotowanie:W celu przygotowania
syropu, w małym rondelku wymieszaj
wodę,
cukier brązowy,
miód,
imbir i
cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.W celu przygotowania gorącej
czekolady, wlej do małego rondelka
mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj
czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj
syrop piernikowy i dodaj
cukier jeżeli uznasz
napój za mało słodki. Przelej
czekoladę do kubków i podaj z
bitą śmietaną i pokruszonymi
ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.*Rada: Zamiast
mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.Smacznego!
English versionGingerbread hot chocolate(2 porcje)Prep:10 minutesIngerdients for the gingerbread
syrup:1/2 cup water1/2 cup brown sugar4 tablespoon honey1 teaspoon ground ginger1/2 teaspoon ground cinnamonIngredients for the hot chocolate:2 cups milk3 tablespoons gingerbread
syrup1/2 cup good quality milk chocolate, choppedsugar (optional)whipped cream, for servingcrushed cookies, for servingPreparation:For the
syrup, in a small saucepan, heat the water, brown sugar, honey , ginger, and cinnamon on medium heat and bring to a light boil, lower the heat, and let simmer for about 8 minutes, stirring from
time to
time. Remove from the heat and let cool.
Syrup will thicken. You can
make the
syrup in advance and store in a container in the fridge.For the hot chocolate, add the milk to a saucepan over medium heat. Once heated,
pour in the chocolate pieces and stir until it is fully melted. Then stir in the gingerbread
syrup. Add sugar if desired.
Serve with desired toppings.Enjoy!
Share the post "Piernikowa gorąca
czekolada / Gingerbread hot chocolate"