ßßß
Scroll down for recipe in English(2 porcje)Przygotowanie: 10 minutSkładniki na syrop piernikowy:1/2 szklanki wody1/2 szklanki brązowego cukru4 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSkładniki na gorącą czekoladę:2 szklanki mleka3 łyżki syropu piernikowego1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanejcukier (opcjonalnie)bita śmietana, do podaniapokruszone ciasteczka, do podaniaPrzygotowanie:W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.*Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.Smacznego!
English versionGingerbread hot chocolate(2 porcje)Prep:10 minutesIngerdients for the gingerbread syrup:1/2 cup water1/2 cup brown sugar4 tablespoon honey1 teaspoon ground ginger1/2 teaspoon ground cinnamonIngredients for the hot chocolate:2 cups milk3 tablespoons gingerbread syrup1/2 cup good quality milk chocolate, choppedsugar (optional)whipped cream, for servingcrushed cookies, for servingPreparation:For the syrup, in a small saucepan, heat the water, brown sugar, honey , ginger, and cinnamon on medium heat and bring to a light boil, lower the heat, and let simmer for about 8 minutes, stirring from time to time. Remove from the heat and let cool. Syrup will thicken. You can make the syrup in advance and store in a container in the fridge.For the hot chocolate, add the milk to a saucepan over medium heat. Once heated, pour in the chocolate pieces and stir until it is fully melted. Then stir in the gingerbread syrup. Add sugar if desired. Serve with desired toppings.Enjoy!
Share the post "Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate"


