ßßß Cookit - przepis na Krem speculoos

Krem speculoos

nazwa

Wykonanie

Stałam się ostatnio fanką słodkich kremów. I tak po białej nutelli i kremie ciasteczkowym przyszedł czas na krem speculoos ;) Bardzo lubię te ciastka, kojarzą mi się ze świętami ;) Dlatego, gdy zobaczyłam je w Lidlu, od razu zabrałam się za kuchenne eksperymenty z ich udziałem ;)
150g ciastek speculoos
50g miodu
50g cukru trzcinowego
100ml mleka
100g białej czekolady
szczypta cynamonu ( można pominąć)
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastka pieczemy ok 10. minut. Wyjmujemy, przekładamy do woreczka foliowego i za pomocą wałka kuchennego, rozdrabniamy je na piasek.
Czekoladę siekamy bardzo drobno ( lub ścieramy na tarce). Dodajemy do pokruszonych ciastek.
W rondelku z grubym dnem podgrzewamy mleko z cukrem i cynamonem. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy masę ciasteczkową mlekiem. Mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy i masa zacznie gęstnieć.
Krem przekładamy do słoiczka i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej zostawić na noc w lodówce ;)
Doskonale smakuje z goframi lub naleśnikami ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/10/krem-speculoos.html