Wykonanie
Stałam się ostatnio fanką słodkich kremów. I tak po białej nutelli i kremie
ciasteczkowym przyszedł czas na krem speculoos ;) Bardzo lubię te
ciastka, kojarzą mi się ze świętami ;) Dlatego, gdy zobaczyłam je w Lidlu, od razu zabrałam się za kuchenne eksperymenty z ich udziałem ;)
150g
ciastek speculoos50g
miodu50g
cukru trzcinowego100ml
mleka100g
białej czekoladyszczypta
cynamonu ( można pominąć)Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastka pieczemy ok 10. minut. Wyjmujemy, przekładamy do woreczka foliowego i za pomocą wałka kuchennego, rozdrabniamy je na piasek.
Czekoladę siekamy bardzo drobno ( lub ścieramy na tarce). Dodajemy do pokruszonych
ciastek.W rondelku z grubym dnem podgrzewamy
mleko z
cukrem i
cynamonem. Gdy
cukier się rozpuści, zalewamy masę
ciasteczkową mlekiem. Mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy i masa zacznie gęstnieć.Krem przekładamy do słoiczka i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej zostawić na noc w lodówce ;)Doskonale smakuje z goframi lub naleśnikami ;)