Wykonanie
Speculoos - to korzenne
ciasteczka św. Mikołaja. Kruche, delikatne, brązowe, pyszne
ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach - przepis już na pewno kojarzycie z blogu - klik klik . Tym razem prosty przepis, jak przygotować z nich słodki korzenny krem do deserów, tostów, naleśników, tart lub kruchych babeczek, lub do.. no właśnie, do czego? (wkrótce się przekonacie ;-). Taki krem nie jest nowością, od dawna jest znany i sprzedawany pod nazwą "Biscoff spread" (firmy Lotus), choć nie jest łatwo spotkać go na sklepowych półkach. Korzenny krem to propozycja dla wyjątkowych łasuchów ;-).Składniki na 2 małe słoiczki:150 g
ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)60 g
miodu30 g
cukru trzcinowego100 ml
mleka50 ml
oleju kokosowego, lekko podgrzanego90 g
białej czekolady, posiekanej
Ciastka Speculoos wyłożyć na blachę, podpiec w temperaturze 150ºC przez około 10 minut. Wyjąć, umieścić w malakserze i zmiksować na pył.W czasie, kiedy
ciastka się podpiekają, umieścić w garnuszku
miód,
cukier trzcinowy i
mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru i
miodu, wymieszać. Gorący płyn dodać do malaksera i zmiksować z
ciasteczkami na pastę.Posiekaną
czekoladę umieścić w miseczce, zalać gorącą pastą, wymieszać do rozpuszczenia się
czekolady. Na sam koniec dodać
olej kokosowy, wymieszać.Przełożyć do wyparzonych słoiczków.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sweetie's
Home .