ßßß Cookit - przepis na Krem Speculoos

Krem Speculoos

nazwa

Wykonanie

Speculoos - to korzenne ciasteczka św. Mikołaja. Kruche, delikatne, brązowe, pyszne ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach - przepis już na pewno kojarzycie z blogu - klik klik . Tym razem prosty przepis, jak przygotować z nich słodki korzenny krem do deserów, tostów, naleśników, tart lub kruchych babeczek, lub do.. no właśnie, do czego? (wkrótce się przekonacie ;-). Taki krem nie jest nowością, od dawna jest znany i sprzedawany pod nazwą "Biscoff spread" (firmy Lotus), choć nie jest łatwo spotkać go na sklepowych półkach. Korzenny krem to propozycja dla wyjątkowych łasuchów ;-).
Składniki na 2 małe słoiczki:
150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
60 g miodu
30 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
90 g białej czekolady, posiekanej
Ciastka Speculoos wyłożyć na blachę, podpiec w temperaturze 150ºC przez około 10 minut. Wyjąć, umieścić w malakserze i zmiksować na pył.
W czasie, kiedy ciastka się podpiekają, umieścić w garnuszku miód, cukier trzcinowy i mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru i miodu, wymieszać. Gorący płyn dodać do malaksera i zmiksować z ciasteczkami na pastę.
Posiekaną czekoladę umieścić w miseczce, zalać gorącą pastą, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na sam koniec dodać olej kokosowy, wymieszać.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sweetie's Home .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krem-speculoos