Wykonanie
Wraz z nadejściem jesieni coraz chętniej i częściej myślimy o długich wieczorach z
kubkiem gorącego napoju w dłoni. W takich wyobrażeniach ważne miejsce zajmują oczywiście słodkości na czele z
czekoladą. To ona sprawia, że przetrwanie nawet długiej i mroźnej zimy zdaje się łatwiejsze. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak tego znanego oraz lubianego deseru proponujemy połączenie go z
imbirem. Zaskoczony? Ale tylko do czasu, aż przekonasz się, że jest to duet idealny!
Imbir znany jest od lat ze swoich właściwości rozgrzewających i prozdrowotnych. Ma przyjemny – mocny, lecz pyszny, charakterystyczny posmak, który sprawia, że może stanowić dodatek do rozmaitych dań czy
napojów. Szczególnie w chłodniejszych porach roku popularne jest stosowanie soku
imbirowego jako dodatku do
piwa lub
herbaty. W naszym przepisie
imbir łączy się z
czekoladą. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować tego przysmaku to zachęcamy do testowania. Ale uprzedzamy – zrób od razu większą ilość, bo prośby o dokładki na pewno się posypią!Potrzebne składniki:2 tabliczki
czekolady mlecznej E.Wedel1 litr gorącej
wody,kilka łyżek
mleka (według uznania),3 kopiaste łyżeczki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,łyżka suszonego
imbiru,łyżeczka
cynamonu,opcjonalnie –
kawa rozpuszczalna,
śmietanka kremówka do ubicia
bitej śmietany, sproszkowane
chili,
syrop czekoladowy lub inny smakowy do polania, kolorowa posypka.Sposób przygotowania:Pokrusz
czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej.Jeżeli wybierasz wersję z
kawą do dosyp ją do powstałej w ten sposób czekoladowej masy.Zagotuj
wodę.Zalej
wodą czekoladę i mieszaj, cały czas podgrzewając.Dodaj
przyprawy oraz
mleko.W tym czasie ubij kremówkę na sztywno.Gotową
czekoladę przelej do szklanek lub kubków i udekoruj
bitą śmietaną. Podawaj od razu
solo lub z
ciasteczkami.Wskazówki:
Imbir do
czekolady możesz przygotować samodzielnie. Odpowiednio wcześniej obrać kawałek korzenia, ususzyć go na słońcu i sproszkować. Z powodzeniem zastąpisz go też gotową wersją sklepową.Aby podkręcić smak
czekolady i dodać jej pikanterii, oprócz
imbiru sięgnij też po
chili. Ostra nuta doskonale rozgrzewa!Możliwe modyfikacjeTen przepis, podobnie jak inne, które udostępniamy, możesz modyfikować na kilka sposobów. Przede wszystkim możesz próbować zmieniać proporcje przypraw, sposób podania czy dekoracji, a także rodzaj
czekolady. Jeżeli zależy Ci na tym, aby dodać napojowi „kopa”, możesz dołożyć kilka łyżeczek
kawy rozpuszczalnej. Kofeina na pewno postawi Cię na nogi, a w połączeniu z aksamitną i ciepłą
czekoladą oraz puszystą
bitą śmietaną stanie się ulubionym deserem po powrocie z pracy czy w czasie weekendowego odpoczynku przy kominku.Zalety
czekolady z dodatkamiWiele osób twierdzi, że
czekolada do picia jest pyszna, ale bardzo słodka. Dla jednych jest to zaletą
napoju, a dla innych wadą. Jeżeli dodasz do klasycznego przepisu
przyprawy o charakterystycznym smaku i zapachu zyskasz bardzo ciekawe i wyraziste połączenia.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/