Wykonanie
Share the post "Odwrócone ślimaczki
jagodowe / Upside down blueberry rolls"Dziś proponuję coś niemożliwie kalorycznego i pysznegoWilgotne i puszyste odwrócone ślimaczki napełnione nadzieniem
jagodowym z nutą
cynamonu i pokryte sosem z
brązowego cukru i
syropu klonowego. Jest to jeden z najlepszych deserów jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Wbrew pozorom są całkiem łatwe do przygotowania, a pieczemy je w zwykłej formie do muffinek. Pomimo ich niewątpliwej kaloryczności zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż te ślimaczki są zwyczajnie przepyszne! PolecamScroll down for recipe in English
(12 sztuk)Składniki na ciasto:2 łyżeczki
drożdży instant4 łyżki ciepłej
wody1/2 szklanki
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej2 łyżki
cukru2 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 szklanki
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
serka śmietankowego, w temperaturze pokojowejSkładniki na nadzienie:1/2 szklanki
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
brązowego cukru3 łyżki
syropu klonowego (ew.
miodu)1 łyżka
cynamonu2 szklanki świeżych lub mrożonych
jagódPrzygotowanie:W misce miksera wymieszaj
drożdże z ciepłą
wodą i odstaw na 5 minut.Dodaj
mleko,
jajko,
cukier i zmiksuj przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodaj
mąkę,
sól i
gałkę muszkatołową i ponownie miksuj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj
masło i
ser miksuj przez 5 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre i lepiące dodaj więcej
mąki. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W celu zrobienia nadzienia, w małej misce wymieszaj
masło,
cukier,
syrop klonowy i
cynamon. Natłuść standardową formę do muffinów i włóż do każdego otworu po łyżce przygotowanego nadzienia.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełóż je na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż na nie resztę nadzienia, posyp
jagodami i
zwiń w rulon zaczynając od dłuższej strony. Następnie podziel go na 12 równych kawałków i umieść w przygotowanej formie do muffinów.Odstaw ślimaczki na 30 minut do wyrośnięcia, po czym włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące wyjmij z formy, odwracając ją na talerz lub na dużą deskę do krojenia. Pozwól ślimaczkom lekko ostygnąć, posyp
cukrem pudrem i zajadaj:)Smacznego!
English versionUpside down blueberry rolls(12 rolls)Ingredients for dough:2 teaspoons dry active yeast4 tablespoons warm water1/2 cup milk, room temperature1 egg, room temperature2 tablespoons sugar2 1/2 cups all purpose
flour1/2 teaspoon salt1/2 teaspoon ground nutmeg1/2 cup unsalted butter, room temperature1/2 cup cream cheese, room temperatureIngredients for filling:1/2 cup unsalted butter, room temperature1 cup brown sugar3 tablespoons maple
syrup1 tablespoon cinnamon2 cups fresh or frozen blueberriesPreparation:Using a mixer fitted with the paddle attachment, dissolve yeast in water and allow to sit for 5 minutes.Add milk, egg and sugar and blend. Add
flour, salt and nutmeg and mix for 1 minute to combine. Add butter and cream cheese and knead for 5 minutes on medium speed. Place dough in a lightly oiled bowl, cover and let rest 1 hour in a warm place.Preheat oven to 180 oC.For the filling, combine butter, sugar, maple
syrup and cinnamon. Spoon a tablespoonful of filling into bottom of each cup of a greased 12-cup muffin tinOn a lightly floured surface, roll out dough into a rectangle 1 cm thick. Spread remaining filling over the dough, sprinkle with blueberries and roll up lengthwise. Slice dough into 12 equal portions and arrange them in muffin tin.Allow to rise for 30 minutes. Bake 30 minutes, and turn out onto a
plate while still warm. Let it cool down a little before serving.Enjoy!
Share the post "Odwrócone ślimaczki
jagodowe / Upside down blueberry rolls"