ßßß Cookit - przepis na Dyniowe szneki z pistacjami

Dyniowe szneki z pistacjami

nazwa

Wykonanie

W tamtym roku często robiłam dyniowe rogaliki z tego przepisu, zastępując orzechy laskowe pistacjami. Robiły furorę :D W tym roku postanowiłam wypróbować coś nowego łącząc pomysł na dyniowe rogaliki z pomysłem na szneki z tego przepisu. Wyszły dyniowe szneki z pistacjami w pysznym maślano-miodowym sosie. Niebo w gębie.
Uwaga I: przygotowanie sosu należ y rozpocząć kilka godzin wcze ś niej .
Sos (składniki na 12 sztuk):
120 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki syropu klonowego
3 łyżki miodu gryczanego
Masło ubić z cukrem na puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce syrop klonowy oraz miód. Powstały krem rozłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Ciasto:
500 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
75 g masła (stopionego i wystudzonego)
1/2 szklanki mleka
1 całe jajko
1 żółtko
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1/2 łyżeczki soli
100 g puree z dyni (pół szklanki)
Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajko i żółtko ubić z 1/4 szklanki cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree dyniowe i wymieszać za pomocą łopatki. Odstawić na bok.
W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać dyniową miksturę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone masło, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Nadzienie:
1 szklanka posiekanych pistacji (ok. 200 g orzeszków)
pół szklanki brązowego cukru
cynamon (według uznania)
W miseczce wymieszać cukier brązowy i cynamon. Odstawić na bok.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypanej mąką i rozwałkować na sporej wielkości prostokąt. Równomiernie posypać cukrem z cynamonem, a następnie pistacjami. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłużsego boku. Odciąć końcówki. Pozostałe ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich umieścić w papilotce na kremie maślanym.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki można posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piec 20 minut w temperaturze 180 ° C. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Uwaga II: podczas pieczenia syrop wycieka z foremek, dlatego warto pod formę ze sznekami podło ż y ć wi ę ksz ą blachę.
Uwaga III: aby przygotować puree z dyni należ y ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrąż y ć łyż k ą ś rodek z nasionami i ułoż y ć na blaszce skó rk ą do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do mię kko ś ci, ok. 60-90 minut (w zależ no ści od wielkości kawałków) w temperaturze 180 ° C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/dyniowe-szneki-z-pistacjami.html