Wykonanie
W tamtym roku często robiłam
dyniowe rogaliki z tego przepisu, zastępując
orzechy laskowe pistacjami. Robiły furorę :D W tym roku postanowiłam wypróbować coś nowego łącząc pomysł na
dyniowe rogaliki z pomysłem na szneki z tego przepisu. Wyszły
dyniowe szneki z
pistacjami w pysznym
maślano-
miodowym sosie. Niebo w gębie.Uwaga I: przygotowanie sosu należ y rozpocząć kilka godzin wcze ś niej .Sos (składniki na 12 sztuk):120 g miękkiego
masła2 łyżki
brązowego cukru4 łyżki
syropu klonowego3 łyżki
miodu gryczanego
Masło ubić z
cukrem na puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce
syrop klonowy oraz
miód. Powstały krem rozłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Schłodzić kilka godzin w lodówce.Ciasto:500 g
mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn1/4 szklanki
cukru + 1 łyżka na rozczyn75 g
masła (stopionego i wystudzonego)1/2 szklanki
mleka1 całe
jajko1
żółtko1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1/2 łyżeczki
soli100 g puree z dyni (pół szklanki)Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć
drożdże, 1 łyżkę
mąki, 1 łyżkę
cukru oraz podgrzane
mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Całe
jajko i
żółtko ubić z 1/4 szklanki
cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree
dyniowe i wymieszać za pomocą
łopatki. Odstawić na bok.W dużej misce połączyć
mąkę z
solą. Dodać
dyniową miksturę, wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone
masło, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.Nadzienie:1 szklanka posiekanych
pistacji (ok. 200 g orzeszków)pół szklanki
brązowego cukrucynamon (według uznania)W miseczce wymieszać
cukier brązowy i
cynamon. Odstawić na bok.Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypanej
mąką i rozwałkować na sporej wielkości prostokąt. Równomiernie posypać
cukrem z
cynamonem, a następnie
pistacjami. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłużsego
boku. Odciąć końcówki. Pozostałe ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich umieścić w papilotce na kremie maślanym.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki można posmarować
jajkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka. Piec 20 minut w temperaturze 180 ° C. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.Uwaga II: podczas pieczenia
syrop wycieka z foremek, dlatego warto pod formę ze sznekami podło ż y ć wi ę ksz ą blachę.Uwaga III: aby przygotować puree z dyni należ y ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrąż y ć łyż k ą ś rodek z nasionami i ułoż y ć na blaszce skó rk ą do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do mię kko ś ci, ok. 60-90 minut (w zależ no ści od wielkości kawałków) w temperaturze 180 ° C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: