Wykonanie
Ostatnio trafiłam na książkę B. Ojakangas "
Chleb. Pieczemy w domu", w której znajduje się cała masa przepisów na różne
chleby i
bułki - przepisy pochodzą z różnych stron świata i niektóre są naprawdę udziwnione... Nie wszystkie mi się spodobały. Niektóre zdecydowanie nigdy nie pojawią się w mojej kuchni. Ale przepis na ciasto podstawowe ujął mnie od razu. Kiedyś prezentowałam przepis na pączki z lodówki i w swoim czasie cieszył się Waszym zainteresowaniem. Ten przepis jest jeszcze inny, ale ciasto też wyrasta w lodówce. Mało tego - zgodnie z sugestiami autorki - surowe ciasto można trzymać w lodówce do 4 dni i w każdej chwili wyjąć i upiec. U mnie nigdy nie wytrwało tyle, zawsze wcześniej zostało upieczone i zjedzone, ale często zdarza mi się robić je wieczorem, a piec dopiero rano. Rośnie obłędnie! i jak dla mnie ma jeszcze tę zaletę, że nie jest nadmiernie słodkie. Idealne wręcz z ciepłym
mlekiem lub
kakao, ale z czarną
kawą w
porze śniadania jest też fantastyczne - mój typ :-)Dziś proponuję Wam w wersji z
rabarbarem, ale równie dobrze smakuje też z każdym innym dodatkiem. Z samego ciasta bez dodatków możecie też upiec fantastyczną
chałkę :-)SKŁADNIKICiasto podstawowe:5 szklanek
mąki pszennej (w oryginale 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej i 3 chlebowej lub zwykłej)50 g
drożdży (w oryginale 2 paczki
drożdży instant)1/2 szklanki ciepłej
wody1 szklanka letniego
mleka1/2 szklanki stopionego
masła1/2 szklanki
cukru (w oryginale
cukier brązowy)3
jajka1 łyżeczka
soliDodatkowo:7 grubych łodyg
rabarbaru5 czubatych łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonu2 - 3 łyżki
cukru trzcinowegoMąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy
sól, mieszamy i robimy dołek pośrodku.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, dodajemy
cukier i mieszamy razem. Do dołka w
mące wlewamy mieszankę jajeczną,
masło i
drożdże z
wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby tylko mieszanka "ruszyła", a następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż swobodnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne
ciasto drożdżowe. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Następnie wkładamy je do miski, zasypujemy
cukrem i
cynamonem i potrząsając miską oblepiamy wszystkie kawałki (
cukrem i
cynamonem).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (mnie płat po rozwałkowaniu zajął całą stolnicę, a mam dużą drewnianą ;-) ). Rozkładamy na nim
rabarbar - 1/4 szerokości zostawiamy bez
owoców. Zaczynając od brzegu z
owocami zwijamy roladę w kierunku pustego brzegu, a następnie dzielimy ją na 12 grubych kromek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (wtedy musicie nasmarować ją tłuszczem i posypać
mąką). Kawałki ciasta układamy ciasno koło siebie "
ślimakami" do góry. Posypujemy
cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut.Pycha!!!