Wykonanie
Share the post "Letnie scones z
czereśniami"Jest to kolejna, i na pewno nie ostatnia, moja propozycja
śniadaniowa w postaci pysznych i łatwych angielskich bułeczek. Tym razem proponuję
śmietankowe sconesy z
czereśniami. Przepis znalazłam tutaj .Polecam!Scroll down for English versionScones z
czereśniami (8 sztuk)Składniki:2 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżka
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli5 łyżek zimnego
masła, pokrojonego w 0,5 cm kostki1 szklanka
czereśni, pokrojonych w kostkę1 szklanka + 2 łyżki
śmietanki kremówki1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoSkładniki na
lukier:1/2 szklanki + 2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowegoPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 o C.Do pojemnika blendera ,najlepiej z nasadką do ciast, wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia, 3 łyżki
cukru i
sól. Wymieszaj.Wsyp kostki z
masła. Zmiksuj do powstania ziarnistej konsystencji. Następnie przełóż zawartość do dużej miski.Dodaj 1 szklankę
śmietany kremówki i ekstrakt
migdałowy, mieszaj najlepiej silikonową
łopatką,tylko do połączenia się składników.Przełóż ciasto na lekko posypaną
mąką powierzchnię i zagnieć oprószonymi
mąką rękami 6 do 8
razy, aż utworzy się w miarę jednolite ciasto.Rozwałkuj ciasto na kwadrat o
boku około 25 cm, Złóż ciasto na trzy części (np. jak urzędowe pismo) pomagając sobie
łopatką gdy zacznie przywierać do blatu.Zaczynając od krótkich krawędzi, złóż je ponownie na trzy części i wstaw do lodówki na 5 minut.Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na obsypany
mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o
boku 25 cm. Wyłóż na ciasto
czereśnie i delikatnie je w nie powciskaj.
Zwiń ciasto z
czereśniami w ciasny rulon, ułóż je spojeniem do dołu i dociśnij tworząc prostokąt 25 cm na 10 cm. Następnie
ostrym nożem podziel go na 4 równe kwadraty, a każdy kwadrat na 2 trójkąty. Wyłóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.Używając najlepiej pędzelka, wysmaruj bułeczki resztą
śmietanki i posyp resztą
cukru (lub
cukrem perłowym jak w moim przypadku).Piecz do zarumienienia, około 18 do 25 minut. Następnie przełóż na kratkę do wsystudzenia.W małej miseczce wymieszaj
cukier puder, ekstrakt z
migdałów i
mleko i polej powstałym lukrem przestudzone sconesy.Smacznego!
English versionFresh Cherry Scones ( 8 scones)Ingredients:2 cups unbleached all-purpose
flour1 tablespoon baking powder4 tablespoons sugar1/2 teaspoon salt5 tablespoons cold unsalted butter, cut into 0 , 5 cm cubes1 cup diced cherries1 cup plus 2 tablespoons heavy cream, divided1 teaspoon almond extractFor the Glaze:1/2 cup plus 2 tablespoons powdered sugar1 tablespoon milk1/2 teaspoon almond extractPreparation:Preheat oven to 220 oC.Place
flour, baking powder, 3 tablespoons sugar, and salt in the bowl of a food processor fitted with a metal blade. Process with six 1-second pulses.Remove cover of food processor and sprinkle the butter evenly over the dry ingredients. Cover and process with 12 1-second pulses.Transfer mixture to a large mixing bowl.Add 1 cup heavy cream and almond extract to
flour mixture; fold with spatula until just combined. With rubber spatula, transfer dough to lightly floured work surface. With floured hands, knead dough 6 to 8 times, until it just holds together in ragged ball, adding
flour as needed to prevent sticking.Roll dough into an approximate 25 cm square. Fold dough into thirds like a business letter, using bench scraper to release dough if it sticks to countertop. Lift short ends of dough and fold into thirds again. Transfer dough to
plate lightly dusted with
flour and
chill in freezer 5 minutes.Transfer dough to floured work surface and roll into approximate 2 cm square again. Sprinkle cherries evenly over surface of dough, then press down so they are slightly embedded in dough. Using bench scraper, loosen dough from work surface. Roll dough, pressing to form tight log. Lay
seam-
side down and press log into 25 cm x 10 cm rectangle. Using sharp, floured knife, cut rectangle crosswise into 4 equal rectangles. Cut each rectangle diagonally to form 2 triangles and transfer to parchment-lined baking sheet.Brush tops with 2 tablespoons of heavy cream and sprinkle with remaining tablespoon sugar. Bake until tops and bottoms are golden brown, 18 to 25 minutes. Transfer to a
wire rack to cool slightly.While the scones are cooling,
make the glaze by mixing the confectioners sugar, milk and almond extract together until smooth. Drizzle over each scone and allow the icing to dry before serving.Enjoy!
Share the post "Letnie scones z
czereśniami"