ßßß
Składniki na formę 25 -26 cm:250 g mąki16 g proszku do pieczeniaszczypta soli200 g cukru200 g masła2 jajka5 żółtek50 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzecukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Rozpuszczamy w rondelku masło. W misce na parze ubijamy jajka z żółtkami i cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Świetny sposób, by zrozumieć, czy jajka są ubite, to zapach. Jeśli są ubite, nie powinno czuć się zapachu cukru. Dodajemy masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Dodajemy mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając łopatką. Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionAngel Food cakeIngredients:250 g of flour16 g baking powderpinch of salt200 g sugar200 g butter2 eggs5 egg yolks50 g almond flour or almond mixed finely in a blenderpowdered sugar for sprinklingPreparation:We are preparing the cake tin with a diameter of 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Melt the butter in a saucepan. In the bowl of steaming Whip egg yolks with sugar until fluffy and cream. Whip 10 minut. Add the butter. We continue until we regain volume. Add the sifted flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. Add the flour almond our mixture, stirring constantly with a spatula. Pour the prepared cake tin mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.