ßßß
Składniki na formę 23-24cm:Na ciasto:80 g mąki10 g proszku do pieczeniaszczypta soli200 g cukru80 g masła6 jajek80 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzecukier puder do posypania300 g mieszanych winogronmasłem i mąka do posypaniaDo dekoracji:1 białkocukierokoło 250 g mieszanych winogronPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Rozpuszczamy w rondelku masło. Oddzielamy żółtka od białek. W misce na parze ubijamy żółtka z cukrem na puszysty krem.
Ubijamy 10 minut. Dodajemy masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość.W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Dodajemy do naszych ubitych żółt ek, cały czas mieszając łopatką.
Dodajemy pó ł winogron i mieszamy łopatką .
Dodajemy ubite białka na sztywną pianę.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Na samym końcu na wierzch dodajemy resztę winogron.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Winogrona do dekoracji myjemy, maczamy najpierw w roztrzepanym białku z łyżką wody
i obsypujemy cukrem.
Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionFluffy cake with grapesIngredients of the form 23-24 cm:For the dough:80 g flour10 g baking powderpinch of salt200 g of sugar80 g of butter6 eggs80 g almond flour or almond mixed finely in a blenderpowdered sugar for sprinkling300 g of mixed grapesbutter and flour for dustingFor the decoration:1 egg withsugar250 g of mixed grapesPreparation:Preheat oven 180 C.Smear the cake pan with butter, sprinkle with flour.Melt the butter in a saucepan. Separate the egg yolks from the egg white.In a separate bowl beating the egg whites.In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg yolks with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the butter. We continue until we regain volume.In a separate bowl, combine the flour, almond flour and baking powder. Stir together.To the eggs gradually add flour mixture. Stir together.Add half the grapes and mix with a spatula.Add the egg whites.Transfer the batter to your cake pan and place the rest of the grapes evenly spaced in the cake batter.Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.Sprinkle with powdered sugar.Wash the grapes for decoration. Beat egg with water. Plunge the grapes into the egg with and backfilled with sugar.Decorate a cake with grapes.