Wykonanie
Kontynuując
serię dyniowych przysmaków, przedstawiam dzisiaj przepis na
dyniowe ciasto drożdżowe do odrywania. Po raz kolejny jest tutaj użyte puree
dyniowe, na który przepis można odnaleźć tutaj . Samo ciasto wychodzi bardzo delikatne, słodkie i
cynamonowe, a jego forma pieczenia znacznie ułatwia i uatrakcyjnia jego podanie:). Polecam!Scroll down for English
Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania(1 keksówka)Składniki na ciasto :2 łyżki
masła, roztopionego1/2 szklanki
mleka2 1/4 łyżeczki
drożdży instant3/4 szklanki puree z dyni1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli2 1/2 szklanki
mąkiSkładniki na mieszankę
cynamonowo-
cukrową:1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżki
masła, roztopionegoPrzygotowanie:Umieść
mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 oC. Przelej je do miski miksera, wmieszaj
drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj
masło,
dynię,
cukier,
sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki
mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny. Bardzo łatwo można też przygotować ciasto w maszynie do wypiekania
chleba. Wszystkie mokre składniki wlewamy do pojemnika, przysypujemy
mąką i wsypujemy resztę składników sypkich. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta i po 1,5 h wyjmujemy pięknie wyrośnięte
ciasto drożdżowe.Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30×50 cm, a w małej miseczce wymieszaj
cukier,
cynamon i
gałkę muszkatołową. Posmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym
masłem i posyp równomiernie mieszanką
cynamonowo-
cukrową. Postaraj się podociskać
cukier w ciasto najlepiej całą powierzchnią dłoni.Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części i poukładaj pasy jeden na drugim. Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 6 równych kwadratowych stosików. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub natłuść
masłem. Wyłóż stosiki pionowo do formy (jak na zdjęciach), przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na do 180 oC. Włóż wyrośnięte ciasto do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zarumienienia.Po wyjęciu ciasta, powinna nam zostać w formie gęsta cukrowa glazura. Wysmaruj nią upieczone ciasto i podawaj.Smacznego!
English version(25×15 cm baking pan)Ingredients for the bread:2 tbsp unsalted butter (melted)1/2 cup milk2 1/4 teaspoons active dry yeast3/4 cup pumpkin puree1/4 cup white sugar1 tsp salt2 1/2 cups
flourIngredients for the cinnamon sugar mix:1 cup granulated sugar2 tsp ground cinnamon1/2 tsp fresh ground nutmeg2 tbsp unsalted butter (melted)Preparation:Heat milk in microwave for about 15-20 seconds until it reaches 40 oC.
Pour into mixing bowl of stand mixer. Add in yeast and let it bubble and sit for about 5 minutes. Add in melted butter, pumpkin, sugar, salt and mix until smooth. Add in
flour, 1/2 cup at a
time, mixing on low speed with a dough hook attachment until dough comes together. Knead dough on medium high speed for about 5 minutes.Place dough in an oiled bowl and cover with a towel or plastic wrap. Place in a warm place and let rise until double in size, about 1 hour.Roll out dough to a 30 x 50 cm rectangle on a floured pastry board. In a separate small bowl, combine sugar, cinnamon, nutmeg and mix together. Brush melted butter over surface of dough. Sprinkle cinnamon sugar mixture on top, spreading evenly. Press gently into dough with hand.Slice dough into 6 even sections. Stack strips and then cut each strip into 6 squares.
Line a 25×15 cm baking pan with parchment paper or grease the pan. Stack slices vertically into pan. Let dough rise in a warm place for another 45 minutes.
Make sure to cover pan so that dough does not dry out.Preheat oven to 180 oC. Bake bread for about 30-40 minutes until tops of bread turn a dark golden brown.A puddle of glaze will form at the bottom of the
cake. Before serving, brush or drizzle top of
cake with the glaze.Enjoy!
Share the post "
Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania/Pumpkin pull apart bread"