ßßß Cookit - przepis na Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym

Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Korzystam w pełni z sezony dyniowego i oto następna propozycja znaleziona tutaj . Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni. Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!
Składniki:
325 g mąki orkiszowej 630
130 g puree z dynii
75-100 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
2 łyżki masła
80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
przygotować puree z dynii wg tego przepisu
mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła
wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika
piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/10/cynamonowy-chlebek-dyniowy-z-nadzieniem.html