Wykonanie

Korzystam w pełni z sezony
dyniowego i oto następna propozycja znaleziona tutaj . Chlebek
dyniowy o smaku
cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree
dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni. Z "prawdziwym"
chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek
śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!

Składniki:325 g
mąki orkiszowej 630130 g puree z
dynii75-100 ml
mleka40 g
masła3 łyżki
cukru1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
drożdży instantDodatkowo:2 łyżki
masła80 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:

przygotować puree z
dynii wg tego przepisu
mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki
masławszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości
dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciawyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym
masłem i rozkruszyć drobno posiekaną
czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Wierzch posmarować pozostałym
masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnikapiec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratceSMACZNEGO !