Wykonanie
Zapraszam na znakomitą
drożdżową babkę
dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą
polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi
dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza
ciasta drożdżowego i
dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek
dyniowy z
czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z
powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie!
Składniki:325 g
mąki orkiszowej jasnej 630130 g puree z
dynii90 ml
mleka40 g
masła3 łyżki
cukru1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
drożdży instantdodatkowo:60 g
gorzkiej czekolady2-3 łyżki
śmietany kremówkisłoiczek
powideł śliwkowychWykonanie:puree z
dynii przygotuj wg tego przepisuwszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota.
Mleko wcześniej podgrzać. zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętościpowtórnie zagnieść wyrośnięte ciasto, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej - wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąkąpiec w 180`C 40 minutpoczątkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać
śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę
polewą czekoladowąSMACZNEGO !