Wykonanie
Dziś przepis na ciasto, które pamiętam z domu rodzinnego, jednak nie przypominam sobie żebym je kiedyś robiła własnoręcznie. Postanowiłam więc spróbować i w związku z tym, że robiłam je pierwszy raz i piekłam w keksówce, paski nie wyszły tak okazałe jakbym chciała – no cóż, potrenujemy:). Najważniejsze, że ciasto wyszło puszyste i wilgotne, czyli takie jak lubię. Nie za słodkie, takie „akurat” i najważniejsze, że nie przekłada się go tymi tłustymi, ciężkimi masami
maślanymi. Zebra jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto zebra(1 keksówka)Składniki:3 szklanki + 2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao5
jajek1 szklanka
gazowanego napoju (ja dałam coca colę:))sok i starta skórka z 1
pomarańczy1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju rzepakowego3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudrukandyzowane
owoce do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:Oddziel
białka od
żółtek, po czym umieść
białka w misce miksera i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli
cukier, następnie dodawaj po 1
żółtku,
olej i na koniec wlej powoli
napój gazowany. Miksuj, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.Do powstałej masy przesiej
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z
pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę.Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki
mąki, a do drugiej przesiane
kakao.Włącz piekarnik, ustaw go na 170 oC i natłuść keksówkę.Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika.Piecz w temp 170 oC przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z
cukru pudru wymieszanym z
sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi
owocami.Smacznego!
English versionZebra
Cake( 1 loaf)Ingredients:3 cup + 2 tablespoons of
flour2 tablespoons of cocoa5 eggs1 cup some sparkling
soda (I used coca cola)juice and grated zest from 1 orange1 cup sugar1 cup canola oil3 teaspoons of baking powder1/2 cup powdered sugarcandied orange peel for sprinkling (optional)Preparation:Separate the whites from the yolks , place the whites in a bowl mixer and beat until stiff peaks. Gradually add sugar, egg yolks , oil, and
soda. Continue beating until well blended.In a separate bowl, combine and mix sifted
flour and orange zest and baking powder. Gradually add the
flour mixture to the wet ingredients and beat just until the batter is smooth.Divide the mixture into 2 equal portions. Mix in 2 tbsp
flour into one portion, add cocoa powder into another and mix well.Preheat the oven to 180 oC. Lightly grease a loafpan.
Pour 1/4 plain batter into the pan, next
pour 1/4 dark and continue alternating the batters until you finish them. Then place it in the preheated oven.Bake in a 170 ° C for the first 20 minutes, then reduce the temperature to 160 ° C and bake for another 40 minutes or until dry stick .Once cooled, decorate with prepared icing (icing sugar mixed with orange juice) and sprinkle with candied orange peel.Enjoy!
Share the post "Ciasto zebra / Zebra
cake"