Wykonanie
Ciasto bardzo efektownie wyglądające. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Najefektowniej wygląda wg mnie zebra upieczona w okrągłej blaszce. Zebra powstaje dzięki nałożeniu na siebie naprzemiennie ciasta jasnego i ciemnego (
kakaowego). Jeżeli chcemy otrzymać cienkie paski dwukolorowe powinniśmy dozować po 1 łyżce ciasta na środek tortownicy. Ja jednak dozuję po 2 łyżki ciasta, gdyż przy zbyt cienkich paskach zaczynają one po prostu się zlewać i są mniej widoczne. Zebrę należy przygotować na
gazowanym napoju - dzięki temu w środku ciasta możemy zaobserwować masę malutkich pustych miejsc po bąbelkach. Najlepsze do tego celu są jasne
napoje gazowane np. sprite czy oranżada. Spotkałam się jednak z przygotowywaniem tego ciasta na gazowanej wodzie czy np. coli. Tę ostatnią najmniej polecam ze względu na ciemny kolor, jednak ciasto na tym
napoju też się upiecze i będzie dobrze smakować.
Składniki:- 5
jajek- 1,5 szklanki
cukru (najlepiej drobnego - do wypieków)- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
oleju roślinnego- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka jasnego
napoju gazowanego (u mnie sprite)- 2 łyżki
kakao + 2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier i
żółtka i mieszać na najniższych obrotach miksera.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać. Wlać
olej i
napój gazowany. Gdy ciasto jest jednolite podzielić je na 2 równe części, do pierwszej dodać 2 łyżki
kakao a do drugiej 2 łyżki
mąki. Każdą część dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować
masłem i posypać
mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na dno tortownicy nakładać na środek 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto 2 łyżki ciemnego. Starać się celować w sam środek blachy. Ciasto będzie samo się rozpływać od środka ku brzegom, będzie tworzyć się ładna zebra. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami ciasta, aż do wyczerpania masy. Staram się, aby na samej górze zawsze było ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 1h, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia. Patyczek ma pozostać suchy. Posypać
cukrem pudrem.