Wykonanie
Proponuję wam dziś babę wielkanocną dla zabieganych:) w niecodziennej
kakaowej wersji. Żeby ją przygotować nie trzeba nawet wyjmować miksera, wystarczy miska i rózga i jakieś 10 minut wolnego czasu. Baba jest raczej z tych suchych niż wilgotnych, dlatego najlepiej smakuje w towarzystwie jakiejś
konfitury, choć mnie nie przeszkadzało dziś pochłonąć 2 kawałków tej babki tak po prostu bez niczego do popołudniowej
kawy :)
Szampan, który jest jednym z jej składników dodaje jej fajnego bąbelkowego smaku, więc ogólnie wypiek oceniam na plus i polecam :)Składniki (na dużą 2 , 5 litrową formę - ja robiłam z połowy tej porcji):500 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody10 płaskich łyżek
kakao lub mniej jeśli nie chcecie wyrazistego
kakaowego smaku2 szklanki
cukru4
jaja300 mililitrów
szampana (lub innego
napoju z bąbelkami:
wody, coli - jednak warto dodać
szampana bo nadajje babie szapański posmak)250 militrów
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:1.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao przesiewamy i odstawiamy na
potem.2.
Jaja wbijamy do miski roztrzepujemy, krótko rózgą, następnie dodajemy
cukier,
olej,
szampana i mieszamy - jedynie do połączenia składników.3. Do składników mokrych, wsypujemy suche i znów krótko mieszamy do połączenia by bąbelki nie uleciały.4. Włączamy piekarnik, grzanie góra - dół, temperatura 160°C.5. Formę na babę, jeśli jest aluminiowa, smarujemy tłuszczem:
olejem lub
margaryną i oprószamy
mąką. Ja miałam silikonową, więc natłuściłam ją jedynie lekko
olejem.6. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut a następnie temperaturę zwiększamy do 170°C. i pieczemy kolejne 15 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, jesli nie czekamy do suchego patyczka.Ta baba ma dwie zalety: jest bardzo szybka w wykonaniu, a jeśli ma się ciekawy kształt formy na babkę jest również efektowna. Więc przepis polecam. Pochodzi on ze strony mojewypieki.com od Pani Doroty.Smacznego :)