Wykonanie
Poziom trudnościZebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania.Porcja na formę o wymiarach 28 x 23 cmSkładniki:4
jajka250 g
cukru200 ml
oleju rzepakowego2 łyżeczki
zapachu rumowego375 g
mąki pszennej tortowej2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml przegotowanej zimnej
wody2 łyżki
mąki2 łyżki
kakaoSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Całe
jajka utrzeć z
cukrem na puch, dodać
oliwę i zapach.
Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Dodać 1 szklankę
wody i wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
mąki a do drugiej 2 łyżki
kakao.
Dobrze wymieszać.
Wylewać kolejno po dwie łyżki białego ciasta i dwie
kakaowego na wyłożoną papierem blachę.
Piec około 45 minut. Jeść po ostudzeniu.
Smacznego!