Wykonanie
Zebra jest takim
ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na
stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5
jajek1.5szkl
cukru2.5szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1szkl
oleju1szkl
wody3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji)3 łyżki
kakaoWykonanie:
Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać
cukier I po jednym
żółtku. Powoli miksując dodawać
mąkę I
proszek do pieczenia. Dalej dodawać
olej I
wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki
mąki I pastę
waniliową. Do drugiej -
kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej).Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut aż do suchego patyczka.Smacznego!