Wykonanie
Murzynek, to chyba najszybsze ciasto na świecie.A jakie dobre.... :)
Postanowiłam dziś je zrobić na jutro -w końcu mamy jutro Dzień Babci!A oto i przepis:Składniki:35 dag
mąki przennej (2 szklanki)25 dag
margaryny (kostka)38 dag
cukru (1,5 szklanki)3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniazapach rumowy lub
arakowy1/2 szklanki
wody3
jajaNajpierw należy zagotować w garnku
cukier,
wodę,
kakao i
margarynę (na małym ogniu często mieszając).Następnie odlać ok. 1/2 szklanki masy na polewę, Resztę wystudzićDo ostudzonej masy dodać
mąkę,
jajka, proszek i zapach. Dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blachy.Wstawić do nagrzanego do ok 180 st piekarnika i piec troszkę ponad pół godziny. To czy ciasto jest już upieczone sprawdza się wbijając w ciasto patyczek. Jak nie przywiera - ciasto jest dobre. :)Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto podziurkować i zalać odstawioną polewą.
Smacznego!ps. do ciasta można dodać pokrojone
migdały lub
orzechy - jak to
mówi moja mama -wtedy jest coś do pogryzania.Wydrukuj przepis