Wykonanie
Nie za słodki ,
czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami
tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko wynagradza :)Zapraszam Was też na fanpage klik :)
Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :9
jajek1 i 1/2 szkl
mąki pszennej100 g
kakao1 i 1/2 szkl
cukru1 i 1/2 łyżki
proszku do pieczeniazapach rumowyKrem:2 kostki
masła5
jajek1 i 1/4 szkl
cukru100 g
kakaoPoncz :1 szkl
wódki1 i 1/2 szkl
wodyzapach rumowycukier do smakuPrzygotowanie :Ciasto :
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
kakao,
mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).Krem : Do małego garnuszka wlewamy
wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy
jajka. dodajemy
cukier i stawiamy ją nad parującym garnuszkiem. Ubijamy
jaja nad parą do czasu otrzymania puszystej masy. Gdy będzie już gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia.Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i
kakao.Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki
tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam
dżemem wiśniowym, można też dać
wiśnie z
likieru czy
syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny
Smacznego ! :)