Wykonanie
Kilka dni temu kupiłam sobie tłoczony na zimno
olej z pestek
słonecznika. Jestem nim zachwycona! Jego smak i zapach jest bardzo
słonecznikowy, posmak dość długo utrzymuje się i, że tak to ujmę – rozwija się jak
wino. Polecam ze szczerym entuzjazmem i pełnym przekonaniem!Warto włączyć go do swojej diety ze względu na bogactwo kwasów wielonasyconych oraz witaminy E (obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają i stymulują układ odpornościowy). Stosując go w kuchni warto pamiętać, że tego
oleju nie należy podgrzewać do temperatury 100°C. Nadaje się świetnie jako dodatek do sałatek, surówek, potraw duszonych czy gotowanych.
Składniki (4-6 porcji):1 średnia
dynia hokkaido1
marchewka1
pietruszka1
czerwona papryka1 litr lekkiego
bulionu warzywnegoprzyprawy:
sól,
pieprz, słodka mielona
paprykado podania:
olej słonecznikowy,
pestki dyni (1 łyżka na porcję)
Dynię umyj, przepołów, wydrąż za pomocą łyżki środek z nasionami i pokrój (bez obierania ze skórki) na centymetrowe plastry.
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Wstaw razem z
dynią do piekarnika nagrzanego do 200°C (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 20 minut – do miękkości dyni i lekkiego sczernienia skórki
papryki.
Paprykę po upieczeniu przełóż do woreczka, żeby zaparowała – będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.
Marchew i
pietruszkę obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj do miękkości w
bulionie. Następnie dodaj
dynię oraz
paprykę i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zmiksuj na gładko, dopraw do smaku
solą,
pieprzem i mieloną
papryką. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, to dolej gorącej
wody i dokładnie rozmieszaj.Na suchej patelni upraż
pestki dyni.Zupę podawaj polaną po wierzchu
olejem ze
słonecznika i posypaną uprażonymi
pestkami dyni. Smacznego!
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa ogórkowa z
kaszą mannąGulasz koźlęcy z
dyniąMakaron gryczany z warzywami
Kaczka pieczona z
jabłkami i
dynią w cydrze