ßßß
Składniki (4-6 porcji):1 średnia dynia hokkaido1 marchewka1 pietruszka1 czerwona papryka1 litr lekkiego bulionu warzywnegoprzyprawy: sól, pieprz, słodka mielona paprykado podania: olej słonecznikowy, pestki dyni (1 łyżka na porcję)Dynię umyj, przepołów, wydrąż za pomocą łyżki środek z nasionami i pokrój (bez obierania ze skórki) na centymetrowe plastry.Paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Wstaw razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 200°C (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 20 minut – do miękkości dyni i lekkiego sczernienia skórki papryki.Paprykę po upieczeniu przełóż do woreczka, żeby zaparowała – będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj do miękkości w bulionie. Następnie dodaj dynię oraz paprykę i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zmiksuj na gładko, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, to dolej gorącej wody i dokładnie rozmieszaj.Na suchej patelni upraż pestki dyni.Zupę podawaj polaną po wierzchu olejem ze słonecznika i posypaną uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa ogórkowa z kaszą mannąGulasz koźlęcy z dyniąMakaron gryczany z warzywamiKaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrze