Wykonanie
„Kochanie, jak myślisz, ile jest tych śliwek?” po raz „pińćsetny” męczę mojego chłopa – w końcu to ścisłowiec, powinien
mieć wagę w oku. Na kuchennym blacie
stoją dwa kartony tych
owoców, otrzymanych od zaprzyjaźnionych działkowców. Już drugi dzień je podjadam, lepiłam dwa
razy knedle, teraz zbieram się w środku „w Czesiu” za zrobienie z nich powideł i kompotów. Odnoszę wrażenie, że wcale ich nie ubywa – już mam wizję mnożącego się w postępie geometrycznym stada muszek owocówek. Trzeba zacząć działać!Mężczyzna mój podnosi się znad hiper-arcyważnego projektu i wychodzi. Wraca z łazienkową wagą, dźwiga kartony z węgierkami, wchodzi na nią i, nieco zaskoczony, oświadcza: „15 kilogramów!”.Okej! liczby wojsk przeciwnika zostały oszacowane, teraz trzeba rozplanować atak! Po wypestkowaniu zostało mi około 12 kg
śliwek. Większa część przerabia się właśnie na powidła (m. in. z dużą ilością
kakao), reszta dała się upchnąć w słoiki i czeka na zalewę.A ja spisuję dla Was przepis na kolejne knedle ze
śliwkami. Tym razem ciasto przygotowałam z dodatkiem
twarogu, dzięki
czemu ma delikatniejszą strukturę i jest lekko kwaskowate w smaku.

Składniki (25-30 sztuk):1 kg ugotowanych
ziemniaków (mączystych)250 g półtłustego
twarogu300 g
mąki pszennej2
jajka1/2 łyżeczki
soli25-30 wypestkowanych
śliwekcukierUgotowane
ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę i odstaw bez przykrycia do ostygnięcia i odparowania.Kiedy będą już zimne, zmiel je z
twarogiem, dodaj
jajka,
sól i
mąkę. Zagnieć jednolite ciasto, podziel na 3 części i uformuj z nich dość grube wałki (szerokie na około 7 cm) – pamiętaj o tym, by obficie podsypywać blat
mąką, ponieważ ciasto jest wilgotne.Każdy wałek pokrój na 10 kawałków, następnie spłaszcz w umączonych (nie umęczonych :P) dłoniach i nakładaj
śliwki (dodając do nich
cukru, samego bądź z
cynamonem, w ilości wg upodobań).Zlepiaj placki z węgierkami w zgrabne kulki, po czym gotuj partiami w dużej ilości wrzątku przez około 10 minut od wypłynięcia. Odławiaj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym dodatkiem*.



*U nas tym razem był to rodzaj kruszonki z roztopionego
masła,
bułki tartej,
cukru i
cynamonuRelated PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąKnedle z
truskawkami i sosem
truskawkowo-
jogurtowymBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą