ßßß Cookit - przepis na Ciasto na knedle z owocami

Ciasto na knedle z owocami

nazwa

Wykonanie

Będąc w Wiedniu jakieś 15 lat temu, miałam okazję jeść przepyszne knedle z morelami. Jak się później okazało ciasto było z torebki. Pytając czy można zrobić takie dowiedziałam się, że można i tyle! Trochę czasu zajęło mi szukanie idealnego ciasta na knedle zwłaszcza, że nie robię ich często. Znalazłam na stronie www.smakizycia.pl Magdy Gessler (tutaj). Smakuje mi bardzo i jest podobne do tych pysznych knedli z Wiednia z tą różnicą że domowe i nie z torebki. Zrobiłam z większej ilości składników, ponieważ bardzo je lubię na zimno. Robiłam je już na wiosnę z truskawkami, teraz ze śliwkami i jeszcze chodzą za mną morele :)
ze śliwkami
z truskawkami
Składniki:
900 g obranych ziemniaków
400 g mąki pszennej (u mnie Poznańska)
2 jajka
śliwki węgierki lub inne owoce 700 - 800 g (truskawki, morele)
100 g masła
3/4 szkl bułki tartej
sól,cukier, cynamon do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować (posoliłam 1 łyżkę). Odcedzić, przecisnąć przez praskę i wystudzić.(W tym czasie usunąć pestki ze śliwek.) Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ziemniaki. Szczyptę posolić, wbić jajka dodać mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta można uformować wałki, które należy pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę, zawinąć i utoczyć ładną kulkę. W dużym rondlu zagotować wodę dodać odrobinę soli (1/2 łyżeczki). Włożyć knedle, przemieszać delikatnie i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania jest uzależniony od owoców. Z truskawkami i morelami wystarczą 2 minuty gotowania. Śliwki są troszkę twardsze więc gotowałam 4 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową obtoczyć w zrumienionej na maśle bułce tartej. Obsypać cukrem i cynamonem do smaku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/08/ciasto-na-knedle-z-owocami.html