ßßß
Składniki (4-6 porcji):1 spora włoska kapusta500 g pomidorów700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)3 łyżki masła klarowanego2 cebule3 ząbki czosnkuprzyprawy: sól, czarny pieprz, suszony tymianeksos beszamelowy:300 ml mleka2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennejprzyprawy: sól, cukier, biały pieprz, gałka muszkatołowaZ kapusty oberwij uszkodzone, brzydsze liście i włóż ją do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyłów ją, ostudź i otrząśnij z wody.Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb i pokrój ją na pasy szerokości 2-3 cm.Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na centymetrowe plastry.Cebulę i czosnek posiekaj i lekko zrumień na 2 łyżkach masła klarowanego.Mięso mielone wymieszaj z przestudzoną cebulą i czosnkiem (dodaj też tłuszcz, na którym się smażyły), dopraw solą, pieprzem i tymiankiem (dałam płaską łyżeczkę).Pozostałą łyżką masła klarowanego wysmaruj naczynie żaroodporne (świetnie nada się garnek rzymski). Na dnie naczynia ułóż 1/3 kapusty, na niej rozłóż połowę mięsa i połowę pomidorów. Oprósz solą i pieprzem, ułóż kolejną, identyczną warstwę z kapusty, mięsa i pomidorów. Przykryj pozostałą kapustą, nałóż pokrywkę na naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut (jeśli pieczesz w garnku rzymskim, wstaw go do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go włącz).Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i podsmażaj przez 2 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie doszło do przypalenia.Powoli wlej mleko i, nie przerywając mieszania, zagotuj. Trzymaj na kuchence przez 3-4 minuty (mieszaj, mieszaj, bo się przypali), następnie zestaw i dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.Po 50 minutach pieczenia zapiekanki wyjmij ją z piekarnika, zdejmij pokrywkę i polej kapustę sosem beszamelowym. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz bez pokrywki jeszcze przez około 10 minut, aż sos się zetnie i lekko zrumieni.

Inspiracja: Marzena Wasilewska, Kuchnia polskaRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąBiała pizza z camembertem i cukiniąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiPieczony boczek z oreganoBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim