ßßß
Składniki :500 g zielonej soczewicy120 g wędzonego boczku300 g kiełbasy, np. śląskiej, podwawelskiej1 duża cebula1 łyżka masła klarowanego5 łyżeczek koncentratu pomidorowegoprzyprawy: 5 łyżek sosu sojowego, 2 suszone papryczki piri piri (opcjonalnie), 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, ok. 2 łyżki suszonego majeranku, sól i pieprz do smakuSoczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim i dwiema rozkruszonymi albo zmiażdżonymi w moździerzu papryczkami (nie sól, tylko dodaj sos sojowy), możesz do garnka włożyć skórkę z wędzonego boczku – doda ona charakterystycznego, przyjemnego aromatu wędzonki i sporo smaku.Nie wylewaj wody, uzupełnij płyn tak, aby soczewica znajdowała się centymetr poniżej jego poziomu (jeśli gotujesz w niskim i szerokim garnku, to wody daj trochę mniej).Zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej pokrojony boczek i kiełbasę. Podsmaż chwilę. Całość przełóż do garnka z soczewicą i wymieszaj (zanim to zrobisz warto zapolować na wrzucone wcześniej papryczki, można je wyjąć).Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, niech lekko „bulba”. Dodaj koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach majeranek.Dopraw solą i pieprzem, jeśli uważasz, że całość trzeba jeszcze „dosmaczyć”.Przez kilka minut trzymaj całość na małym ogniu, często mieszaj. Gotowe.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąSoczewica z chorizo w sosie pomidorowymFasolka po bretońskuGulasz (sos) myśliwskiDomowy pasztet