ßßß
Składniki (4-6 porcji):300 g kremówki 30-36%150 g koziego twarożku (naturalnego)50 g cukru z wanilią (albo ½ laski wanilii i cukier lub łyżeczkę ekstraktu z wanilii)8 g żelatyny albo agaru (ok. 2 łyżeczki)25 ml zimnej wody25 ml białego wytrawnego winasos:200 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)50 g cukru2 gałązki tymiankudodatkowo:wiśnie i listki tymianku do dekoracjiŻelatynę zalej 25 ml zimnej wody i odstaw na kilka minut, żeby napęczniała.Do rondelka wlej kremówkę, wsyp cukier z wanilią i zagotuj, następnie dodaj twarożek i dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką), aby nie było grudek.Do mieszaniny wlej wino i doprowadź do wrzenia, po czym zestaw z kuchenki i dodaj namoczoną żelatynę. Starannie wymieszaj, aby dobrze się rozprowadziła.Masę przelej do kokilek lub filiżanek (w zależności od wielkości do 4 lub 6 foremek) i odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na około 4 godziny, aż dobrze stężeje.W międzyczasie przygotuj sos: do rondelka wrzuć wiśnie i zasyp je cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż puszczą dużo soku, po czym zmiksuj je blenderem z żyrafką na gładko.Dodaj dwie gałązki tymianku i gotuj przez około 10 minut, aż sos się zredukuje o połowę lub dłużej, aby uzyskać konsystencję dżemu (jak na zdjęciu).Wyjmij gałązki tymianku, sos możesz przetrzeć przez sitko, ale to nie jest konieczne.Przed podaniem kokilki z panna cottą zanurz na moment we wrzątku, żeby łatwiej było wyjąć deser.Wyłóż na talerzyki i polej sosem. Udekoruj wiśniami i listkami tymianku.
Related PostsPanna cotta z malinamiBabka na winie musującymFrużelina wiśniowaPiersi z kurczaka z risottem wg Julii Child