Wykonanie
Jeszcze dwa lata temu, kiedy zaczynałam bawić się w blogowanie, wydawało mi się, że na panna cottę, czyli „gotowaną śmietankę” – sztandarowy włoski deser, jest tylko jeden przepis i podaje się ją niejako „kanonicznie” z
malinami.
Potem zaczęłam czytać, czytać i czytać i okazało się, że jest ogrom wariacji:
śmietanka pół na pół z
mlekiem, sama
śmietanka,
śmietanka z
twarożkiem,
jogurt czy
maślanka zamiast
śmietanki, agar zamiast
żelatyny,
mleko roślinne zamiast
śmietanki itd. Najbardziej smakuje mi panna cotta zrobiona albo z samej kremówki, tak rozkosznie tłuściutka, albo właśnie z domieszką kontrowersyjnego, bo cechującego się
ostrym zapaszkiem,
koziego twarożku.Nie bój się używać tego składnika w daniach na słodko. Słonawy
kozi twarożek o swoistym aromacie jest zaskakująco pyszny w deserach i tak jak w przypadku solonego karmelu i tutaj odrobina słoności sprawia, że
słodycz nie jest mdła i staje się zadziorna, zapada w pamięć. Cierpka
wiśnia podbita lekko pieprznym
tymiankiem dopełnia smaku tej panna cotty i tworzy duet doskonały.Panna cotta jest banalnie prosta, ale żeby była pyszna, trzeba pamiętać o jednej zasadzie –
śmietanka jest słodka i nieco mdła, więc aby skomponować arcydzieło, trzeba postawić na mocny kontrast i podać ją z kwaskowatymi
owocami.Ten deser robiłam trzykrotnie. Pierwszy raz, gdy sknociłam sesję do magazynu KOCIOŁ (i tam też możecie ją znaleźć. Aby pobrać pdf, kliknij tutaj). Drugi raz przygotowywałam go, gdy robiłam nowe zdjęcia do przepisu i ponownie już z czystego łakomstwa.
Składniki (4-6 porcji):300 g kremówki 30-36%150 g
koziego twarożku (naturalnego)50 g
cukru z
wanilią (albo ½
laski wanilii i
cukier lub łyżeczkę ekstraktu z
wanilii)8 g
żelatyny albo agaru (ok. 2 łyżeczki)25 ml zimnej
wody25 ml białego
wytrawnego winasos:200 g
wiśni bez pestek (mogą być mrożone)50 g
cukru2 gałązki
tymiankudodatkowo:
wiśnie i listki
tymianku do dekoracji
Żelatynę zalej 25 ml zimnej
wody i odstaw na kilka minut, żeby napęczniała.Do rondelka wlej kremówkę, wsyp
cukier z
wanilią i zagotuj, następnie dodaj
twarożek i dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką), aby nie było grudek.Do mieszaniny wlej
wino i doprowadź do wrzenia, po czym zestaw z kuchenki i dodaj namoczoną
żelatynę. Starannie wymieszaj, aby dobrze się rozprowadziła.Masę przelej do kokilek lub filiżanek (w zależności od wielkości do 4 lub 6 foremek) i odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na około 4 godziny, aż dobrze stężeje.W międzyczasie przygotuj sos: do rondelka wrzuć
wiśnie i zasyp je
cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż puszczą dużo soku, po czym zmiksuj je blenderem z żyrafką na gładko.Dodaj dwie gałązki
tymianku i gotuj przez około 10 minut, aż sos się zredukuje o połowę lub dłużej, aby uzyskać konsystencję
dżemu (jak na zdjęciu).Wyjmij gałązki
tymianku, sos możesz przetrzeć przez sitko, ale to nie jest konieczne.Przed podaniem kokilki z panna cottą zanurz na moment we wrzątku, żeby łatwiej było wyjąć deser.Wyłóż na talerzyki i polej sosem. Udekoruj
wiśniami i listkami
tymianku.
Related PostsPanna cotta z
malinamiBabka na
winie musującymFrużelina wiśniowa
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii
Child