Wykonanie
Moja babcia zawsze mówiła, że
konfitura z
wiśni powinna być słodka, lśniąca, o gęstości
miodu - jak tak sięgnę pamięcią do tych jej słoików, to chodziło zdecydowanie o płynny
miód. No i moja - robiona ściśle według babcinych (skrzętnie zanotowanych) wskazówek - taka własnie jest :-) a do tego pyszna... słodka, ale nie za... gęsta, ale w sam raz... i lśni...A ja od jutra mam w końcu 100-procentowy urlop :-) tzn., że w ośrodku też :-) a po wakacjach już tylko to co lubię - praca w poradni i czas dla rodziny :-)Nie mniej dziś obiecane kilka dni temu
wiśnie ;-)SKŁADNIKI2 kg
wiśni2 kg
cukru400 ml
wodyWiśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem, wtedy unikniecie przypalenia). Z
wody i
cukru gotujemy
syrop, zalewamy nim
wiśnie i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 6).Po tym czasie zagotowujemy i na bardzo małym ogniu gotujemy 1 godzinę. Odstawiamy do następnego dnia - znów gotujemy 1 godzinę (też na małym ogniu) i trzeciego dnia to samo. Gorąca
konfiturą napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.