ßßß
Składniki (4 porcje):1,2 kg młodej kapusty (1-2 główki)1 spora cebula1 łyżka masła klarowanego100 g masłaok. 1,5 szklanki wody (400 ml)3 łyżki mąki pszennej1 spory pęczek koperkuprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy (albo czarny pieprz)Z kapusty oderwij brzydkie, twarde zewnętrzne liście i pozostałą główkę dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Otrząśnij porządnie, przekrój na pół, następnie na ćwierć i pokrój na dość szerokie pasy.Cebulę obierz i posiekaj (nie musi być drobno).Na sporej patelni albo w dużym garnku o szerokim dnie rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę.Kiedy się zeszkli, wrzuć kapustę, przez 2-3 minuty podsmażaj, często mieszając, następnie zalej wodą i nałóż pokrywkę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem przez około 20 minut.Przygotuj zasmażkę: w rondelku rozgrzej 100 g masła i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy mąka będzie złocistobrązowa, dodaj ją do kapusty i dokładnie rozmieszaj (ewentualnie dolej odrobinę wody i wcześniej sprawdź, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to poczekaj, aż będzie).Dopraw kapustę do smaku solą i pieprzem ziołowym, duś jeszcze przez kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły. Na koniec posyp świeżo posiekanym koperkiem.

Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąMłoda kapusta z mlekiem kokosowym i imbirem (i o ciągach skojarzeń)Bliny pszenno-gryczaneBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem