Wykonanie
Przełom maja i czerwca to zdecydowanie mój ulubiony okres pod względem kulinarnym. Początek jesieni co roku
daje z siebie wszystko, żeby wywalczyć
palmę pierwszeństwa, jednak to wiosenna obfitość wszystkiego cieszy mnie najbardziej.Każdego ranka odprowadzam Człowieka Wyżerkę do przedszkola a później z Panną Grymaśną ruszamy na zakupy. Zabawnie musimy wyglądać, gdy ona, jadąc w spacerówce, w ręku dzierży np. dorodnego
pora albo naręcze
rabarbaru a ja próbuję w taki sposób manewrować pojazdem, żeby nie wypadła mi z koszyka łubianka
truskawek, która nie chce się jakoś ułożyć z główką
młodej kapusty leżącej na
młodych ziemniakach.Gdy wpadam w nowalijkowy szał zakupowy, zapominam, że oprócz tych sprawunków
będę miała jeszcze do wniesienia po schodach
Młodą. Zaprawdę powiadam Ci, mój Czytelniku, gdybym postanowiła kiedyś zdobyć jakiś ośmiotysięcznik, to chyba nie miałabym większych problemów, żeby wnieść tam swój dobytek, który z pewnością nie wierci się i nie ucieka.
Młoda, duszona
kapusta zagęszczona
maślaną zasmażką i pachnąca
koperkiem to świetny dodatek do
młodych ziemniaków, ale również całkiem dobrze sprawdza się „solo” jako samodzielny lekki posiłek. Zamiast
ziołowego pieprzu można użyć tradycyjnie świeżo zmielonego czarnego. I nie żałować
koperku!
Składniki (4 porcje):1,2 kg
młodej kapusty (1-2 główki)1 spora
cebula1 łyżka
masła klarowanego100 g
masłaok. 1,5 szklanki
wody (400 ml)3 łyżki
mąki pszennej1 spory pęczek
koperkuprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy (albo
czarny pieprz)Z
kapusty oderwij brzydkie, twarde zewnętrzne liście i pozostałą główkę dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą
wodą. Otrząśnij porządnie, przekrój na pół, następnie na ćwierć i pokrój na dość szerokie pasy.
Cebulę obierz i posiekaj (nie musi być drobno).Na sporej patelni albo w dużym garnku o szerokim dnie rozgrzej
masło klarowane i dodaj
cebulę.Kiedy się zeszkli, wrzuć
kapustę, przez 2-3 minuty podsmażaj, często mieszając, następnie zalej
wodą i nałóż pokrywkę. Gdy
woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem przez około 20 minut.Przygotuj zasmażkę: w rondelku rozgrzej 100 g
masła i wsyp
mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy
mąka będzie złocistobrązowa, dodaj ją do
kapusty i dokładnie rozmieszaj (ewentualnie dolej odrobinę
wody i wcześniej sprawdź, czy
kapusta jest już miękka, jeśli nie, to poczekaj, aż będzie).Dopraw
kapustę do smaku
solą i
pieprzem ziołowym, duś jeszcze przez kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły. Na koniec posyp świeżo posiekanym
koperkiem.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąMłoda kapusta z
mlekiem kokosowym i
imbirem (i o ciągach skojarzeń)Bliny pszenno-gryczaneBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelem