ßßß
Składniki (4 porcje):pęczek botwiny ze sporymi buraczkamiokoło 1 litr bulionu warzywnego (albo lekkiego rosołu)1 pietruszka1 marchewka3-4 młode ziemniakikwaśna śmietana wg uznanianatka pietruszki wg uznaniaprzyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny, cukier, sól morska, świeżo mielony czarny pieprzZagotuj bulion z dwoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.Umyj i obierz warzywa. Dobrze wypłucz botwinkę, odrzuć brzydkie liście i łodyżki.Marchewkę, ziemniaki i buraczki pokrój w drobną kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć warzywa do wywaru. Kiedy będą prawie miękkie, dodaj opłukane i posiekane liście i łodyżki botwinki. Gotuj, aż łodyżki zmiękną, następnie dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.Na talerzu dodaj do botwinki łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.
Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiOgórkowa na kościachSzybki i lekki chłodnik z botwinkiZupa ogórkowa z kaszą manną