Pikantne mięso z warzywami zawsze smakuje dobrze, a szczególnie gdy na dworze ziąb i deszcz.U mnie tym razem chili w wersji z mięsem wieprzowym, ale gorąco polecam oryginalne – z wołowiną.Składniki0,5 kg mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)1 cebula (duża)3 ząbki czosnku2 pomidory (duże)1 papryka (czerwona)1 puszka fasoli czerwonej0,5 szklanki gorącej wodyoliwa/olej (do smażenia)2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka mielonego chili1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskichświeżo mielony pieprzSposób przygotowaniaKrok 1Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy.Smażyć przez kilka minut na małym ogniu.Krok 2Do cebuli dodać zmieloną wołowinę, smażyć przez około 15 min często mieszając. Polać sosem sojowym.Dodać pomidory pokrojone w kostkę pomidory i doprawić pieprzem.Dusić pod przykryciem przez około 20, na małym ogniu.Krok 3Paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszać.Krok 4Na koniec dodać wypłukaną i odsączoną czerwoną fasolę. Zalać wodą i gotować przez 15 minut.W razie potrzeby jeszcze doprawić. :)Krok 5Podawać z ryżem i kuflem piwa. ;)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (5 votes cast)Chili con carne, 10.0 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisySpaghetti bolonesePikantny sos pomidorowy na zimęSuszone pomidory z fetąFaszerowana paprykaKociołek