ßßß Cookit - przepis na Chleb domowy

Chleb domowy

nazwa

Wykonanie

Chlebek z maminej piekarni. Pyszny i dietetyczny. Bez zbędnych, sztucznych dodatków. Polecam.
Składniki
1kg mąki luksusowej (typ 550)
0,5kg mąki żytniej razowej(typ 2000)
1 szklanka siemia lnianego
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka otrąb pszennych
0,5 szklanki pestek słonecznika
0 , 5 szklanki pestek dyni
2,5 łyżki stołowej soli
2 łyżki stołowe cukru
1 garść maku (opcjonalnie)
zakwas
1,75 litra wody
Sposób przygotowania
Krok 1
Suche składniki łączymy, dodajemy wodę oraz zakwas i dobrze wyrabiamy. Rozkładamy wyrobione ciasto w trzech wąskich blachach (takich jak do keksa) i zostawiamy na noc w piekarniku do wyrośnięcia. Pieczemy w 60 stopniach przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze godzinę. Kawałek ciasta włożyć do słoika (zakwas) i zostawić do kolejnego pieczenia. Smacznego.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Chleb domowy, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Chlebki pita
Grzanki z gruszkami i serem gorgonzola
Domowe hamburgery
Drożdżówki z serem
Domowe gofry
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/441/chleb-domowy