Wykonanie

Chlebek z maminej piekarni. Pyszny i dietetyczny. Bez zbędnych, sztucznych dodatków. Polecam.Składniki1kg
mąki luksusowej (typ 550)0,5kg
mąki żytniej razowej(typ 2000)1 szklanka
siemia lnianego1 szklanka
płatków owsianych górskich1 szklanka
otrąb pszennych0,5 szklanki pestek
słonecznika0 , 5 szklanki pestek dyni2,5 łyżki stołowej
soli2 łyżki stołowe
cukru1 garść
maku (opcjonalnie)zakwas1,75 litra
wodySposób przygotowaniaKrok 1Suche składniki łączymy, dodajemy
wodę oraz zakwas i dobrze wyrabiamy. Rozkładamy wyrobione ciasto w
trzech wąskich blachach (takich jak do keksa) i zostawiamy na noc w piekarniku do wyrośnięcia. Pieczemy w 60 stopniach przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze godzinę. Kawałek ciasta włożyć do słoika (zakwas) i zostawić do kolejnego pieczenia. Smacznego.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Chleb domowy, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Chlebki pitaGrzanki z
gruszkami i
serem gorgonzolaDomowe hamburgeryDrożdżówki z
seremDomowe gofry