Wykonanie
Jeśli po Świętach znajdziecie w zakamarkach kuchni resztki
suszonej żurawiny ten
chleb będzie wspaniałym rozwiązaniem na jej wykorzystanie. Jeśli nie znajdziecie, polecam wycieczkę do sklepu- tak bardzo dobry.Niektórzy odmawiali jakichkolwiek dodatków do niego, woleli zjeść kilka kromek
solo za jednym zamachem (pozdrowienia dla Czarnego Brata) ;)

1 kg
mąki żytniej razowej4 szklanki
wody1/2 szklanki pestek
słonecznika1/2 szklanki
otrąb pszennych1,5 łyżki
soli1 łyżka
cukru2 szklanki zakwasu żytniego (u nas było jakieś 1,5 szkl więc dodaliśmy dodatkowo około 1,5 łyżeczki
suszonych drożdży)kilka garści
suszonej żurawinyZ podanych składników zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Po upływie tego czasu ciasto odgazować czyli przerobić jeszcze raz łyżką drewnianą.Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny.Następnie przygotować 2 podłużne foremki posmarować je
masłem i wysypać
otrębami.W foremkach
chleb musi ponownie wyrosnąć.Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.Po wyjęciu z pieca od razu wyjąć z foremki aby
chleb nie zaparował.Studzić na kratkach.Źródło przepisu.