ßßß Cookit - przepis na sernik z nadzieniem wiśniowym

sernik z nadzieniem wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście nadziany soczystymi wiśniami w kisielu, posmarowany konfiturą i posypany prażonymi migdałami. Oryginalny, mocno aromatyczny i zaskakujący tym, co znajduje się w środku. Przepis zaczerpnęłam z starego wydania specjalnego pisma "Dobre rady". Składniki: na ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko na nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)25 g mąki ziemniaczanej na masę serową: 750 g sera sernikowego 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 5 jajek 75 g masła roztopionego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki dowolnej konfitury
Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować wiśniowe nadzienie: Wiśnie odsączyć. 1/3 szklanki soku odlać do szklanki i rozmieszać w nim srobię.Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i ugotować kisiel. Dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Przygotować formę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i wysoki brzeg. Wylać zimny kisiel. Skłądniki na masę serową razem zmiksować i wylać do formy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i piec jeszcze 10 minut. Dokładnie ywstudzić. Zimny sernik posmarować konfiturą i posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/11/sernik-z-nadzieniem-wisniowym.html