Wykonanie

Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście nadziany soczystymi
wiśniami w
kisielu, posmarowany
konfiturą i posypany prażonymi
migdałami. Oryginalny, mocno aromatyczny i zaskakujący tym, co znajduje się w środku. Przepis zaczerpnęłam z starego wydania specjalnego pisma "Dobre rady". Składniki: na ciasto: 250 g
mąki szczypta
proszku do pieczenia 125 g
masła 100 g
cukru 1
jajko na nadzienie: 1 słoik
wiśni w kompocie (około 700 ml)25 g
mąki ziemniaczanej na masę
serową: 750 g
sera sernikowego 200 g
cukru 1 opakowanie
cukru waniliowego skórka otarta z jednej
pomarańczy 2 łyżki soku z
pomarańczy 5
jajek 75 g
masła roztopionego 1 łyżka budyniu
waniliowego dodatkowo: 1
żółtko 2 łyżki
migdałów w płatkach 2 łyżki dowolnej
konfitury
Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować
wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. 1/3 szklanki soku odlać do szklanki i rozmieszać w nim
srobię.Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną
mąkę ziemniaczaną i ugotować
kisiel. Dodać
wiśnie, wymieszać i wystudzić. Przygotować formę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić
ciastem dno i wysoki brzeg. Wylać zimny
kisiel. Skłądniki na masę
serową razem zmiksować i wylać do formy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody i piec jeszcze 10 minut. Dokładnie ywstudzić. Zimny sernik posmarować
konfiturą i posypać
migdałami uprażonymi na suchej patelni.