Wykonanie
Kolejny jednogarnkowiec na moim blogu. Idealnie sprawdza się na obiad jak i na małą imprezkę. Niewiele zachodu a smak niesamowity. Nie bójcie się dodać
cynamonu do
kurczaka. PolecamSkładniki:8 pałek z
kurczaka8 średnich
ziemniaków3 małe
cebule1 puszka
czerwonej fasoli1 filiżanka
bulionu drobiowego1/2 małej
cytryny pokrojonej na małe kawałkiMarynata:3 łyżki
oliwysok z połowy dużej
cytryny1 łyżeczka
suszonego estragonu1 łyżeczka
płatków chilli1/2 łyżeczki
cynamonu1 ząbek
czosnku pokrojonego w plasterkiPrzygotowanie:Składniki marynaty połączyć i wsmarować w
kurczaka, odstawić na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, dodać obrane i pokrojone w plastry
ziemniaki i
cebulę. Podsmażyć na dużym ogniu do zarumienia się
ziemniaków. Warzywa zdjąć z patelni a włożyć
kurczaka z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony do mocnego zarumienienia. Na koniec smażenia dorzucić
fasolę i chwilę smażyć. Dorzucić
ziemniaki z
cebulą, zalać
bulionem i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 5 minut. Wszystko razem wrzucić do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie zdjąć pokrywę, włożyć kawałki
cytryny obtoczone w miodzie i dalej piec przez 15 minut. Smacznego