Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na casserole z
kurczaka. Zrobiłam go z okazji imienin Michała.porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel8 podudzi
kurczaka1/2kg patatów1/4kg
cebulek szalotekpuszka
czerwonej fasolipuszka
ciecierzycy250ml
bulionu drobiowegooliwamarynata:
sok z cytryny, sok z pół
limonki, łyżeczka
estragonu, 1/2 łyżeczki
chili,
sól, 3 łyżki
oliwy.

Połączyć składniki marynaty i wysmarować nią porządnie
kurczaka i odstawić minimum na pół godzinki. Obrać
szalotki i podsmażyć na silnym ogniu, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na kawałki pataty i też przełożyć do naczynia. Podsmażyć
kurczaka po obu stronach - ok 5 minut na stronę i tez przełożyć do naczynia. Na koniec przesmażyć
ciecierzycę i
fasolę i wrzucić do naczynia. Zalać
bulionem i piec pod przykryciem ok 1h w 180-200 stopniach, następnie odkryć i piec jeszcze ok 20 minut.Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.