ßßß Cookit - przepis na Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty

Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty

nazwa

Wykonanie

Jako, że weekend był dość długi i czasu na grillowanie też było sporo, wreszcie mogliśmy przygotować na ruszt coś więcej niż nieśmiertelną kiełbaskę i kaszankę. Jednym z dań były udka z kurczaka zamarynowane w oliwie z przyprawami. Kolejne proste danie na letni obiad pod chmurką.
Składniki:
10 pałek z kurczaka
2 łyżki oliwy
2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
1 łyżka soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam na pół godzinki do wchłonięcia. Następnie oliwę wymieszałam z gotowymi mieszankami przypraw grillowych i łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną, prostą marynatą posmarowałam każde udko. Całość wymieszałam jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;)
Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :)
Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z zieleniną i sosem czosnkowym.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/08/grillowane-udka-z-oliwnej-marynaty.html