Wykonanie
Jako, że weekend był dość długi i czasu na grillowanie też było sporo, wreszcie mogliśmy przygotować na ruszt coś więcej niż nieśmiertelną
kiełbaskę i
kaszankę. Jednym z dań były
udka z kurczaka zamarynowane w
oliwie z
przyprawami. Kolejne proste danie na letni obiad pod chmurką.

Składniki:10 pałek z
kurczaka2 łyżki
oliwy2 łyżki klasycznej
przyprawy do grilla1 łyżka pikantnej
przyprawy do grilla1 łyżka
soku z cytrynysólPrzygotowanie:Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam na pół godzinki do wchłonięcia. Następnie
oliwę wymieszałam z gotowymi
mieszankami przypraw grillowych i łyżką
soku z cytryny. Tak przygotowaną, prostą marynatą posmarowałam każde udko. Całość wymieszałam jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym
okiem naszych dyżurnych grillowych czyli
Mężów ;)Przy grillowaniu udek bądź
skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :)



Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne
mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z
zieleniną i
sosem czosnkowym.