Wykonanie
Nie jest to z pewnością przepis wierny oryginałowi, raczej moja interpretacja. Jak przeczytałam, w samej Nicei można się spotkać z kilkoma wariantami tej sałatki. Puryści twierdzą jednak, że są składniki absolutnie niezbędne, których w mojej
sałatce zabrakło – jak
anchois,
karczochy i
czarne oliwki. Nie przywiązywałabym jednak do tego wielkiej wagi – jeśli czegoś nie lubisz, albo po prostu nie masz akurat w lodówce, nie ma powodu się przejmować.W końcu to Twoja
sałatka.


Składniki (2 porcje)100g
rukoli2
jajkaFasolka szparagowa – konserwowa z puszki2 kromki
chleba pełnoziarnistego4
pomidorki koktajlowePuszka
tuńczyka w sosie własnymCytryna,
oliwaSól,
pieprzPrzygotowanie
Jajka ugotuj na twardo.Kromki
chleba pokrój w kostkę i podsmaż na patelni posmarowanej
oliw.Umytą
rukolę wrzuć do miski, dodaj odsączoną z zalewy
fasolkę i
tuńczyka, przekrojone na połówki
pomidorki, pokrojone na ćwiartki ugotowane
jajka, posyp grzankami.Tuż przed podaniem
skrop sokiem z cytryny i
oliwą, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj.Smacznego!Zobacz także:Zimowa
sałatka z
łososiemTortille z pysznym
kurczakiemSałatka z
tuńczykiem z puszki