ßßß
Składniki (2 porcje)Filet z łososia bez skóry ok. 400g1/2 kubka ryżu basmati500g świeżego szpinaku baby2 ząbki czosnkuOliwaSól, pieprz50g masłaCytrynaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Łososia podziel na dwie części, skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp pieprzem.Zawiń każdy z kawałków ryby w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut.Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut.Tuż przed wyjęciem łososia z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.Umyj i odcedź szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do sałat!).Wlej na gorący wok odrobinę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw solą i pieprzem.Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego masło. Kiedy masło się roztopi, przełóż szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2 cytryny.Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.Podawaj natychmiast z upieczonym łososiem i ugotowanym ryżem.Zobacz także:Granatowe szaszłyki z łososiaŁosoś z imbirem i curryŁosoś pieczony z papryką