ßßß Cookit - przepis na Łosoś z młodym szpinakiem

Łosoś z młodym szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ultra zdrowy, super szybki i przepyszny obiad. Najlepszy byłby prawdziwy młody szpinak w sezonie, ale w listopadzie musiałam zadowolić się szpinakiem baby z marketu.
Składniki (2 porcje)
Filet z łososia bez skóry ok. 400g
1/2 kubka ryżu basmati
500g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
Oliwa
Sól, pieprz
50g masła
Cytryna
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Łososia podziel na dwie części, skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp pieprzem.
Zawiń każdy z kawałków ryby w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut.
Tuż przed wyjęciem łososia z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.
Umyj i odcedź szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do sałat!).
Wlej na gorący wok odrobinę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.
Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego masło. Kiedy masło się roztopi, przełóż szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2 cytryny.
Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
Podawaj natychmiast z upieczonym łososiem i ugotowanym ryżem.
Zobacz także:
Granatowe szaszłyki z łososia
Łosoś z imbirem i curry
Łosoś pieczony z papryką
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/20/losos-z-mlodym-szpinakiem