Wykonanie
Ultra zdrowy, super szybki i przepyszny obiad. Najlepszy byłby prawdziwy
młody szpinak w sezonie, ale w listopadzie musiałam zadowolić się
szpinakiem baby z marketu.

Składniki (2 porcje)Filet z
łososia bez skóry ok. 400g1/2 kubka
ryżu basmati500g
świeżego szpinaku baby2 ząbki
czosnkuOliwaSól,
pieprz50g
masłaCytrynaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.
Łososia podziel na dwie części,
skrop sokiem z cytryny i
oliwą, posyp
pieprzem.Zawiń każdy z kawałków
ryby w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut.Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek
wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka
ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut.Tuż przed wyjęciem
łososia z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.Umyj i odcedź
szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do
sałat!).Wlej na gorący wok odrobinę
oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek.Kiedy
czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście
szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw
solą i
pieprzem.
Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego
masło. Kiedy
masło się roztopi, przełóż
szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2
cytryny.Wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.Podawaj natychmiast z upieczonym
łososiem i ugotowanym
ryżem.Zobacz także:
Granatowe szaszłyki z
łososiaŁosoś z
imbirem i
curryŁosoś pieczony z
papryką