Wykonanie
Ten przepis pochodzi z mojej ukochanej książki Każdy może gotować. I rzeczywiście – danie przygotowuje się tak łatwo, że chyba każdy sobie z tym poradzi, jednocześnie wygląda tak okazale, że oszołomi wszystkich gości i zbuduje Ci reputację doskonałej gospodyni.









Składniki
CebulaMarchewkaŁodyga selera naciowego
Ziemniak2 ząbki
czosnku4
pieczarkiOliwa4 gałązki świeżego
rozmarynuDuża garść
mrożonego zielonego groszku2
jajka500g
mielonego mięsa wołowego
Sól,
pieprzMąka do oprószenia500g schłodzonego
ciasta francuskiegoPrzygotowanieObierz i pokrój
cebulę,
marchewkę i
selera w centymetrowe kostki.Umyj i obierz
pieczarki, pokrój tak, by były mniej więcej wielkości warzyw.Rozgrzej dużą patelnię, wlej
oliwę i wrzuć wszystkie warzywa i
pieczarki.Posiekaj drobno listki
rozmarynu i wrzuć na patelnię, dodaj wyciśnięty przez praskę
czosnek.Smaż, cały czas mieszając około 8 minut – aż warzywa będą miękkie.Dodaj
groszek i smaż jeszcze minutę.Przełóż warzywa do miski i odstaw do wystudzenia.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Wbij
jajko do miseczki i je rozbełtaj.Do miski z warzywami dodaj
mięso, sporą szczyptę
soli i
pieprzu i rozbełtane
jajko. Czystymi dłońmi wymieszaj całość.Blat lub stolnicę oprósz
mąką i rozwałkuj ciasto, aby było wielkości ściereczki kuchennej.Obróć ciasto tak, by
mieć przed sobą jego dłuższą krawędź, wzdłuż której nałóż
mięso, uformuj je tak, by przybrało kształt
kiełbasy.Rozbełtaj w miseczce drugie
jajko, nałóż pędzelkiem odrobinę na brzegi ciasta.Zawiń dokładnie
mięso w ciasto, ściśnij końcówki.Umieść
mięso w cieście na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.Na całe ciasto nałóż pędzelkiem resztę
jajka.Piecz przez godzinę, aż uzyska złocisty kolor.Doskonale smakuje z ugotowanymi na parze warzywami lub
młodą kapustą .Smacznego!