ßßß Cookit - przepis na Mielona wołowina w cieście francuskim

Mielona wołowina w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Ten przepis pochodzi z mojej ukochanej książki Każdy może gotować. I rzeczywiście – danie przygotowuje się tak łatwo, że chyba każdy sobie z tym poradzi, jednocześnie wygląda tak okazale, że oszołomi wszystkich gości i zbuduje Ci reputację doskonałej gospodyni.
Składniki
Cebula
Marchewka
Łodyga selera naciowego
Ziemniak
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
Oliwa
4 gałązki świeżego rozmarynu
Duża garść mrożonego zielonego groszku
2 jajka
500g mielonego mięsa wołowego
Sól, pieprz
Mąka do oprószenia
500g schłodzonego ciasta francuskiego
Przygotowanie
Obierz i pokrój cebulę, marchewkę i selera w centymetrowe kostki.
Umyj i obierz pieczarki, pokrój tak, by były mniej więcej wielkości warzyw.
Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę i wrzuć wszystkie warzywa i pieczarki.
Posiekaj drobno listki rozmarynu i wrzuć na patelnię, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż, cały czas mieszając około 8 minut – aż warzywa będą miękkie.
Dodaj groszek i smaż jeszcze minutę.
Przełóż warzywa do miski i odstaw do wystudzenia.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wbij jajko do miseczki i je rozbełtaj.
Do miski z warzywami dodaj mięso, sporą szczyptę soli i pieprzu i rozbełtane jajko. Czystymi dłońmi wymieszaj całość.
Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto, aby było wielkości ściereczki kuchennej.
Obróć ciasto tak, by mieć przed sobą jego dłuższą krawędź, wzdłuż której nałóż mięso, uformuj je tak, by przybrało kształt kiełbasy.
Rozbełtaj w miseczce drugie jajko, nałóż pędzelkiem odrobinę na brzegi ciasta.
Zawiń dokładnie mięso w ciasto, ściśnij końcówki.
Umieść mięso w cieście na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Na całe ciasto nałóż pędzelkiem resztę jajka.
Piecz przez godzinę, aż uzyska złocisty kolor.
Doskonale smakuje z ugotowanymi na parze warzywami lub młodą kapustą .
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/30/mielona-wolowina-w-ciescie-francuskim