Wykonanie
To jeden z moich ulubionych przepisów. Danie jest proste i szybkie,a co najważniejsze, naprawdę pyszne. Możesz oczywiście użyć mielonej
słodkiej papryki, ale warto zaopatrzyć się w tą wędzoną – ma wyjątkowy smak i zapach. Nie udało mi się spotkać jej w żadnym sklepie czy markecie, więc zamówiłam na allegro – kosztuje pojedyncze złotówki, więc żaden wydatek, a tak wiele zmienia.
Składniki
Czerwona paprykaCebula2
filety z kurczakaŁyżeczka mielonej wędzonej
paprykiSzczypta
kminu rzymskiego2
limonkiOliwaSól,
pieprz4 pszenne tortille
Jogurt naturalny100g
sera cheddarSalsa
Papryczka chilli15
pomidorków koktajlowychPęczek
kolendrySól,
pieprzOliwaLimonkaPrzygotowaniePostaw patelnię do grillowania na ogniu – niech się nagrzewa.Pokrój
paprykę w paski,
cebulę w cienkie plasterki.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki wielkości kęsa.Wrzuć wszystko do miski, dodaj wędzoną
paprykę,
kmin,
sól i
pieprz,
skrop oliwą i
sokiem z jednej
limonki. Wymieszaj i odstaw.Posiekaj
papryczkę chilli i
kolendrę,
pomidorki przekrój na połówki.
Pomidorki,
chilli i
kolendrę wrzuć do drugiej miski,
skrop sokiem z 1/2
limonki, wlej sporo
oliwy, dopraw do smaku
solą i
pieprzem, wymieszaj.
Kurczaka z
papryką i
cebulą przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż około 8 minut, cały czas mieszając.Podgrzej tortille w mikrofali lub na patelni.Na stół podaj
kurczaka wprost z patelni, ciepłe tortille, pyszną salsę, miseczkę
jogurtu i
cheddar z tarką – tak, by każdy z biiesiadników przyrządził sobie wymarzonego wrapsa.Smacznego!