Wykonanie
Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z
wieprzowiny,
jagnięciny lub
kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane
mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do
chlebków typu
pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec". Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e. Przepis na podstawie KeefCooks.

500 g
łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcegomarynata:skórka i sok z jednej
cytryny5 łyżek
oliwy1
cebula, obrana, pokrojona w grube
pióra1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
oreganocebulazielona papryka1.
Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę.
Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.2.
Cebulę i
paprykę pokroić w kawałki.
Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w niej
cebulę. Dodać do marynaty drugą
cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w
pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę
cebuli wraz z marynatą.