ßßß Cookit - przepis na Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku

Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku

nazwa

Wykonanie

Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec". Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e. Przepis na podstawie KeefCooks.
500 g łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcego
marynata:
skórka i sok z jednej cytryny
5 łyżek oliwy
1 cebula, obrana, pokrojona w grube pióra
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
cebula
zielona papryka
1. Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w niej cebulę. Dodać do marynaty drugą cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę cebuli wraz z marynatą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/06/Souvlaki-czyli-szaszlyki-po-grecku.html