ßßß Cookit - przepis na Stek z polędwicy wołowej (4) z cebulą i papryką

Stek z polędwicy wołowej (4) z cebulą i papryką

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Papryka i cebula to warzywa wyjątkowo pasujące do wytrawnego smaku wołowiny. Dziś prezentujemy pomysł na szybkie danie ze stekiem z polędwicy w roli głównej, z dodatkiem tych właśnie warzyw, podsmażonych i lekko skarmelizowanych na gorącej patelni =)
Potrzebne będą:
- stek z polędwicy wołowej (ok. 150-200g, grubość ok. 1,5 cm)
- 1 mała cebula
- 1 mała zielona papryka
- po łyżeczce oliwy i masła do smażenia
- sól i pieprz
- opcjonalnie tymianek lub mała ilość innych ziół
Sposób wykonania:
1) Cebulę i paprykę kroimy na cienkie paski (pióra).
2) Tłuszcz rozgrzewamy na patelni do temperatury nieco wyższej niż średnia. Najlepiej, jeśli jest to patelnia żeliwna lub stalowa z grubym dnem.
3) Na gorący tłuszcz wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając, kilka minut, aż zrobią się lekko przypieczone.
4) Odgarniamy warzywa na boki patelni i na środek wykładamy stek lekko oprószony solą i pieprzem.
5) Smażymy stek po 3-5 minut z każdej strony. Stek w tej wersji powinien być raczej cieńszy, aby szybciej się usmażył, co pozwoli nam uniknąć przypalenia pozostałych elementów potrawy.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/01/steki-woowe-z-cebula-i-papryka.html