Wykonanie
Cześć =)
Papryka i
cebula to warzywa wyjątkowo pasujące do wytrawnego smaku
wołowiny. Dziś prezentujemy pomysł na szybkie danie ze
stekiem z
polędwicy w roli głównej, z dodatkiem tych właśnie warzyw, podsmażonych i lekko skarmelizowanych na gorącej patelni =)

Potrzebne będą:-
stek z
polędwicy wołowej (ok. 150-200g, grubość ok. 1,5 cm)- 1 mała
cebula- 1 mała
zielona papryka- po łyżeczce
oliwy i
masła do smażenia-
sól i
pieprz- opcjonalnie
tymianek lub mała ilość innych
ziółSposób wykonania:1)
Cebulę i
paprykę kroimy na cienkie paski (
pióra).2) Tłuszcz rozgrzewamy na patelni do temperatury nieco wyższej niż średnia. Najlepiej, jeśli jest to patelnia żeliwna lub stalowa z grubym dnem.3) Na gorący tłuszcz wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając, kilka minut, aż zrobią się lekko przypieczone.4) Odgarniamy warzywa na boki patelni i na środek wykładamy
stek lekko oprószony
solą i
pieprzem.5) Smażymy
stek po 3-5 minut z każdej strony.
Stek w tej wersji powinien być raczej cieńszy, aby szybciej się usmażył, co pozwoli nam uniknąć przypalenia pozostałych elementów potrawy.Smacznego =)Agnieszka