ßßß
Potrzebne będą:- stek z polędwicy wołowej (ok. 150-200g, grubość ok. 1,5 cm)- 1 mała cebula- 1 mała zielona papryka- po łyżeczce oliwy i masła do smażenia- sól i pieprz- opcjonalnie tymianek lub mała ilość innych ziółSposób wykonania:1) Cebulę i paprykę kroimy na cienkie paski (pióra).2) Tłuszcz rozgrzewamy na patelni do temperatury nieco wyższej niż średnia. Najlepiej, jeśli jest to patelnia żeliwna lub stalowa z grubym dnem.3) Na gorący tłuszcz wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając, kilka minut, aż zrobią się lekko przypieczone.4) Odgarniamy warzywa na boki patelni i na środek wykładamy stek lekko oprószony solą i pieprzem.5) Smażymy stek po 3-5 minut z każdej strony. Stek w tej wersji powinien być raczej cieńszy, aby szybciej się usmażył, co pozwoli nam uniknąć przypalenia pozostałych elementów potrawy.Smacznego =)Agnieszka