Wykonanie
Zdecydowanie większość moich przepisów, które znajdują się na blogu przedstawiają ciasta. Ale to nie dlatego, że nie gotuję - wręcz przeciwnie, codziennie staram się zrobić świeży obiad, a to moje małe zaniedbanie wynika z tego, że jak już go podam to nie zdążam go sfotografować - Mąż w jedzeniu jest dużo szybszy :)))) Na szczęście tę pyszną
rybę udało mi się uwiecznić ( i bardzo dobrze! ) i podać Wam moi
drodzy przepis, który jest naprawdę wart grzechu :)
Ryba jest bardzo soczysta, nie wysycha i intensywnie przechodzi aromatem podsmażonych warzyw.Składniki:4 filety z Miruny1
por1 duża
cebulasól ziołowapieprzoliwa z oliwek z
rozmarynem (lub osobno
oliwa i
rozmaryn)1. Filety oczyszczamy, oprószamy
solą ziołową i
pieprzem. Jasną część
pora odcinamy, kroimy na pół i dokładnie płuczemy, a następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy w piórka.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na
oliwie z oliwek ok 5 minut.2. Folię aluminiową smarujemy
oliwą z oliwek z
rozmarynem (lub samą
oliwą i posypujemy
rozmarynem) i kładziemy na niej skórą do dołu Mirunę. Na
rybę wykładamy po 2 łyżki podsmażonych warzyw. Folię składamy dokładnie i szczelnie, tak aby żadne
soki podczas pieczenia nie wypłynęły.
3. Ja moją
rybę piekłam 30 minut razem z podsmażonymi wcześniej na
oliwie z oliwek młodymi ziemniaczkami w 180*C na termoobiegu. Upieczoną
rybę posypujemy świeżym
koperkiem lub
pietruszką.