Wykonanie
Pyszna, pożywna
tarta, wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna nie tylko w domu, lecz także jako przekąska w pracy, na uczelni czy na piknikach.
1 opakowanie chłodzonego
ciasta francuskiego6 plastrów
boczku wędzonego1 - 2
pomidory250 g
sera typu
feta125 ml gęstej kwaśniej
śmietany 12% lub 18%2
jajka rozmiar M1 łyżeczka suszonego
tymiankuew.
papryka chili w płatkachświeżo mielony
czarny pieprz - do smakuew.
sólBoczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.Miksujemy
fetę ze
śmietaną i
jajkami, dodajemy usmażony
boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Jeśli potrzeba, również
solą, lecz pamiętajmy, że
feta jest już słona.W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko
ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry
pomidory. Posypujemy
tymiankiem i ew.
płatkami papryki chili.Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane a nadzienie zapieczone.