Wykonanie
Chorwacka pasta ajwar to obok cypryjskiego halloumi moje dwa tegoroczne wakacyjne łupy. I choć po greckim halloumi zostały już tylko wspomnienia to w mojej spiżarni mam spory zapas chorwackiej pasty. Dzisiaj pomogła mi stworzyć jedno z lepszych śniadań. Warto je zapamiętać zwłaszcza po ciężkiej nocy:) Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię i gotowe. Możecie użyć dowolnych składników jednak podstawą moim zdaniem są
jajka i
pomidory. Całość zapiekłam na grillu ale możecie to zrobić po prostu w piekarniku. Podałam je z podpieczoną tortillą. Szybko i przepysznie!
Składniki:2
jajka80 g
boczkułyżka pasty ajwar (jeśli nie macie można użyć np pasty
chili)2 średnie
pomidory (pozbawione skóry)kawałek
sera fetapieprztortillaopcjonalnie:
pieczarki,
kiełbaski,
papryka, dowolne
sery,
szpinak itpWykonanie:
Boczek pokrój w kawałki i podsmaż przez chwilę. Gdy lekko się podpiecze dodaj pokrojone w kawałki
pomidory oraz ajwar. Przypraw
pieprzem. Wybij na patelnie
jajka, posyp pokrojoną
fetą i wstaw ją albo do piekarnika (temp. 180 stopni) lub na grilla (rozgrzej dwa palniki na średniej temperaturze). Piecz do momentu gdy
jajka się zetną. Tortille pokrój na 4 kawałki (trójkąty) posmaruj lekko
oliwą i podpiecz chwilę na grillu (uważaj żeby się nie spaliła:)). Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Tortillę możesz posmarować ajwarem.Smacznego!